Bush wil doorregeren

George W. Bush heeft gisteren de eerste stap gezet in zijn campagne voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Hij heeft zijn kandidatuur voor de verkiezingen van eind 2004 officieel aangemeld bij de Federale Kiescommissie, aldus een functionaris van het Witte Huis.

De Republikeinse president maakte vorig jaar al duidelijk een tweede termijn te ambiëren. Vice-president Dick Cheney zal, net als in de verkiezingen van 2000, optreden als `running mate' van Bush. Medewerkers van de Republikeinse partij zeiden dat de belangrijkste politiek adviseur van Bush, Karl Rove, de campagne vanuit het Witte Huis zal leiden.

Gisteren heeft Bush tevens een commissie ingesteld die het geld moet inzamelen voor zijn herverkiezingscampagne. Daarvoor zou 200 miljoen dollar nodig zijn. Verwacht wordt dat Bush in de campagne de nadruk zal leggen op twee thema's: de nationale veiligheid en de noodzaak van herstel van de economische groei. In peilingen weet hij een ruime meerderheid van de ondervraagden achter zich als het om de strijd tegen het terrorisme gaat. Zijn prestaties op economisch terrein vallen minder in de gunst.

Waarnemers beschouwden Bush' recente toespraak aan boord van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln als officieus startschot voor zijn herverkiezingscampagne. Hij zei bij die gelegenheid dat de grote ,,militaire gevechtsoperaties'' in Irak voorbij waren.