Buik vooruit!

Zwangere vrouwen laten graag hun buik zien, merkt fotografe Chantal Keizer.

Wat staat de zwangere Kamerleden Femke Halsema en Sharon Dijksma te wachten? ,,Ik mis mijn hakken'', zegt Danielle Driessen uit Amsterdam (38 jaar, 38 weken zwanger. ,,Ik mis mijn mooie ondergoed'', zegt Rina Uitert uit Achterveld (33 jaar, 28 weken zwanger). ,,Wat zou ik graag weer in mijn spijkerbroek passen'', verzucht Leonie van Dijk uit Castricum (30 jaar, 23 weken zwanger).

Wat niet wegneemt dat Danielle, Rina en Leonie hun buik graag laten zien. In hun `gewone' kleren. Bij Geertje Hoekstra (31 jaar, 36 weken zwanger) zou je zelfs kunnen denken dat ze een voetbal onder haar T-shirt heeft gestopt. Esther Niemans uit Amsterdam (36 jaar, 38 weken zwanger) kiest voor driekwart broeken met een jurk eroverheen. ,,Na mijn zwangerschap wil ik dit ook gewoon zo dragen.''

De tijd dat zwangere vrouwen hun buik verstopten in een tentjurk, of – als ze wat moderner waren – in een tuinbroek, is allang voorbij. Er zijn steeds meer boetiekjes die moderne `positiekleding' verkopen, H&M heeft een aparte afdeling voor grote maten (en dus voor zwangere vrouwen) en in het Amsterdamse winkelcentrum Magna Plaza is een winkel van het Franse modemerk Formes dat voor carrièrevrouwen mantelpakjes, avondjurken en frivole bloesjes heeft hangen.

Favoriet bij zwangeren: de buikband. ,,Handig voor als je T-shirt te kort zijn'', zegt Geertje Hoekstra. ,,En ik vind het zo leuk om mijn buik te laten zien.''