Botox in Hollywood

Versace om het lijf, Cartier om de hals en Botox onder de oksels. Dat is een standaard sterren-outfit voor grote galafeesten. Botox werkt tegen overmatige transpiratie door de okselklieren te verlammen. En dat komt goed van pas onder al die felle lichten.

Sterren in Hollywood -zoals Catherina Zeta Jones - kennen de weg naar de Botox-klinieken, tot grote spijt van regisseurs als Martin Scorsese en Baz Luhrmann. Door hun gladgetrokken gezichten zouden acteurs nauwelijks nog emoties kunnen uitdrukken. Susan Walters, soapster van `Days Of Our Lives', stopte met Botox-behandelingen toen zij in een scène moest fronsen en merkte dat zij dat niet meer kon.

Het zal de meeste sterren er niet van weerhouden om hun fill-ups te halen. Wat wel een verandering in de populariteit van het middel zou kunnen veroorzaken is de uitspraak in een klassieke zaak van Amerikaans sueing op 24 juni a.s.

Glossy Vanity Fair pakte onlangs breed uit met een artikel waarin de gebeurtenissen op een rijtje worden gezet. Aanklagers zijn Irena Medavoy en haar man, filmproducent Mike Medavoy. Aangeklaagde is plastisch chirurg Arnold Klein, die beroemdheden als Liz Taylor en Michael Jackson in zijn praktijk heeft en in Hollywood bekend staat als de 'Botox King', en Allergan, het farmaceutisch bedrijf dat de drug ontwikkeld heeft.

Klein zou Medavoy een overdosis Botox hebben toegediend om haar van haar migraine af te helpen – een toepassing van het medicijn die niet officieel erkend is, maar wel veel wordt gebruikt. Het gevolg was dat Medavoy maanden in bed lag, gekweld door vreselijke hoofdpijn, koorts en spierpijn en niet half de graag geziene gastvrouw was die zij in Beverly Hills placht te zijn.

Medavoy vindt dat zij beter voorgelicht had moeten worden over dergelijke ongewenste bijeffecten en geeft zowel Klein als Allergan daarvan de schuld. Haar man Mike houdt beide partijen verantwoordelijk voor `een verlies van comfort, gezelschap, intimiteit, diensten en andere waardevolle aspecten van zijn huwelijk met Irena'.

Een `frivole aanklacht', reageerde Allergan. De advocaat van de Medavoys wijst die kwalificatie van de hand. `Frivool is deze rechtszaak zeker niet voor Irena, noch voor alle andere mensen die een beslissing moeten nemen of zij Botox willen gebruiken.'

    • Maartje Duin