Bonte vliegenvanger

De geheime tuin, verscholen tussen de loofbomen van Friesland, is zijn domein. Uitbundig zingend, razendsnel vliegend van tak naar hogere naar hoogste tak en weer terug maakt het mannetje van de bonte vliegenvanger zijn aanwezigheid bekend. Omdat er geen natuurlijke broedplaats aanwezig is, heeft hij een nestkastje uitverkoren. De strijd met andere kleine tuinzangers om het kastje en bijbehorend territorium is groot.

Het vrouwtje broedt; het mannetje vliegt heen en weer om haar te voeden. Mijn dochter heeft de vliegenvanger allang op internet gespot; ze schrijft voor me op: `De Bonte Vliegenvanger (ficedula hypoleuca) heeft ook een opvallende wippende staart. Het mannetje roept een explosief `tsjist, tsjist'. Hij is een miniatuur in zwart-wit van 13 centimeter.' Het vrouwtje, dat zich nauwelijks laat zien, is olijfgroen en een kopje kleiner dan de grauwe vliegenvanger. De energie van deze kleine `tuinekster' is tomeloos, daar schiet hij opnieuw de hoogte in en vangt een nietsvermoedend insect.

freriks@nrc.nl