België wil af van klacht tegen Franks

De Belgische federale procureur wil de klacht tegen de Amerikaanse generaal Tommy Franks, die 19 Irakezen deze week hadden ingediend, ,,aanhangig maken bij een Amerikaanse rechtbank''. Dat zei premier Verhofstadt gisteren. Dit betekent dat België weigert de zaak te behandelen.

De Irakezen klaagden Franks, de opperbevelhebber van de oorlog in Irak, en enige ondergeschikten aan wegens oorlogsmisdaden tijdens die oorlog, dit voorjaar. Zij raakten zelf gewond of verloren familieleden in de oorlog, door ,,clusterbommen, beschietingen, aanvallen tegen medische infrastructuur en plunderingen''. Onder de klagers zijn verwanten van twee journalisten van de Arabische tvzender Al-Jazira, die het leven lieten bij een bombardement op Bagdad.

Tot voor kort leidde dit soort klachten in België automatisch tot gerechtelijk onderzoek. De genocidewet van 1993 maakte dat mogelijk. Maar omdat de Belgische diplomatie ernstig in de problemen kwam door klachten tegen de Israëlische premier Ariel Sharon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, werd de wet in april gekortwiekt. België heeft nu twee manieren om van ongewenste klachten af te raken. Ten eerste kan de federale procureur besluiten om een klacht aanhangig te maken bij een rechtbank in een ander land (als dat een rechtsstaat is, en als de klacht niets met België te maken heeft). Ten tweede kan het Hof van Cassatie de Belgische rechter op last van de regering een klacht `ontnemen'. De klacht tegen Franks volgt het eerste scenario. De ministerraad wil het besluit volgende week bekrachtigen.

De Verenigde Staten, zeggen ingewijden, hebben gedreigd om het hoofdkwartier van de NAVO uit Brussel weg te halen als de Belgische regering de klacht niet snel van tafel zou vegen. Als de Amerikaanse rechtbank niets doet met de klacht, heeft België niet de plicht om haar terug te nemen.