BEKEERD TOT EEN BEHAARD LEVEN

Als vrouw van 44 heb ik me mijn hele volwassen leven al verbaasd over het feit dat vrouwen onthaard moesten worden op de meest onmogelijke plekken. (`Onthaarde moeders', Leven &c. 10 mei). Toen ik puberde moesten bij voorbeeld de wenkbrauwen tot smalle streepjes geëpileerd worden. Dat was mode, maar erg pijnlijk. Ik heb er nooit aan meegedaan. Gelukkig maar, want nu moeten ze weer voller zijn. Oksels en benen ontharen kwam toen net in de mode. De meest afgrijselijk ruikende zalfjes waren daarvoor beschikbaar. Ook daar heb ik, na één keer proberen, verder maar van afgezien. Ik vond en vind die rode puntjes op de benen, waaraan je duidelijk kunt zien dat ze onthaard zijn, minder mooi dan wat haren.

Nu moet ook de bikinilijn aangepakt worden. Ik vind het verschrikkelijk dat er zo weinig badpakken en bikini's ontworpen worden die aangepast zijn aan de anatomie van de vrouw, dus met minder hoog opgesneden pijpjes. Jaren heb ik gezocht naar zo'n badpak. Een paar jaar geleden kon je ze, gelukkig, opeens weer kopen. Ook jurken zonder mouwen zijn de norm, vooral als je gaat trouwen. Kan iemand niet eens een frivool mouwtje ontwerpen? Zo een waar, heel spannend, een plukje okselhaar onderuit komt piepen als je je arm optilt. Of zou dat niet verkopen?

Wat een gedoe allemaal om er bij te horen, om te denken dat je pas maatschappelijk geaccepteerd wordt als je helemaal kaal bent, op je hoofdhaar na. Wie heeft toch verzonnen dat volwassen vrouwen er uit moeten zien als een glad onschuldig meisje van 10 jaar, maar dan wel met enorme (kunstmatige?) borsten. Wie is zo gek om zich dagelijks in allerlei bochten te wringen om aan die idiote norm te voldoen.

Ik ben geschrokken van het hoge percentage vrouwen dat zich onthaart: 80 procent. Want ik vraag me af of het allemaal wel zo gezond is, dat ontharen. Die haren zitten er niet voor niets en hebben hun functie. Al die chemische middelen en die laserstralen, ik heb zo mijn bedenkingen. Heeft iemand dat al eens onderzocht? Ik hoop dat meer vrouwen zich, na het lezen van jullie artikel, bekeren tot een behaard leven, net als Mirjam uit het artikel en ondergetekende.