Amateurvoetbal?

Enkele beslissingsduels in het amateurvoetbal eindigden onlangs met vechtpartijen tussen toeschouwers en spelers. Moeten dergelijke wedstrijden nog op een amateurvoetbalveld plaatsvinden?

Harry Oenema, voorlichter politie Friesland: ,,Het handhaven van de veiligheid op en rondom een amateurvoetbalveld is een taak van de betreffende club, dat geldt ook voor verenigingen uit het betaalde voetbal. De opstootjes bij het belangrijke duel Harkemase Boys-Quick Boys zijn niet goed te praten, maar achteraf viel het mee. Een paar heethoofden deelden wat klappen uit, er is verder geen aangifte gedaan. Vooraf bereikten ons geen berichten dat er rondom die wedstrijd iets zou gaan gebeuren. De charme van het amateurvoetbal is dat het publiek dicht op het veld staat, en dat moet ook zo blijven. Pas als er serieuze aanwijzingen zijn dat een duel uit de hand gaat lopen, kun je overwegen om de wedstrijd te verplaatsen naar het stadion van een profclub.''

Henk Groenevelt, hoofd Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme: ,,De lokale politie moet problemen rond amateurvoetbalvelden oplossen, al gaan we binnenkort wel praten met de amateurvoetbaltak van de KNVB. Ik weet niet of er naar aanleiding van een paar incidenten direct ingrijpende maatregelen moeten worden genomen. Het verplaatsen van risicowedstrijden in het amateurvoetbal vergt veel tijd en geld, kijk alleen maar naar de organisatorische kant van de zaak. Waar ligt de grens? Worden alleen belangrijke wedstrijden in de hoofdklasse aan een onderzoek onderworpen of telt de derde klasse ook mee? Natuurlijk kan het zo zijn dat raddraaiers van clubs uit het betaalde voetbal ook in het amateurvoetbal voor rotzooi zorgen, maar daarvan bestaan geen concrete cijfers.''

Jan Rijpstra, Tweede Kamerlid voor de VVD: ,,Ofschoon topclubs uit het amateurvoetbal bijna semi-professioneel zijn, moeten ze de uitstraling van een amateurclub blijven houden. Als er problemen zijn met supporters, moeten die eerst in eigen kring worden opgelost. Teruggrijpen op maatregelen die in het profvoetbal worden genomen, is niet nodig. Misschien moeten aan het begin van het nieuwe seizoenen partijen uit het amateurvoetbal met elkaar om de tafel gaan zitten om problemen met supporters te bespreken. Zo'n overleg kan tot constructieve oplossingen leiden. Aanhangers die voor problemen zorgen moeten aangepakt worden, desnoods moet een amateurclub puntenaftrek of een boete krijgen. Het amateurvoetbal staat bekend om zijn gezelligheid, die mag niet verdwijnen. Het heeft weinig zin om wedstrijden in een profstadion te spelen, zo'n maatregel moet bewaard blijven als laatste oplossing.''

Rob de Leede, woordvoerder KNVB: ,,Het zou niet goed zijn om voor twee, drie duels het hele amateurvoetbalschema om te gooien. Natuurlijk is het vervelend als wedstrijden uit de hand lopen, maar we moeten er naar streven dat het karakter van het amateurvoetbal behouden blijft. Dat betekent dus lekker ontspannen achter een reclamebord naar een wedstrijdje kijken. Het is niet niet nodig om een amateurwedstrijd waarbij de belangen groot zijn in een profstadion te laten plaatsvinden. Het amateurvoetbal moeten we niet laten bezoedelen door een paar dronken supporters. Mensen die zich niet kunnen gedragen, blijven maar thuis. Of anders moeten ze maar worden aangepakt.''

Jaap Kuijt, voorzitter Quick Boys: ,,Ik ben geen voorstander van het idee om amateurvoetbalduels in het stadion van een profclub te laten spelen. Toestanden zoals die zich voordoen in het betaalde voetbal moeten we zien te voorkomen. Het amateurvoetbal heeft een bepaalde charme, die moeten we koesteren. Wat er gebeurde bij Harkemase Boys-Quick Boys was erg vervelend en ging verder dan een simpel opstootje. Als voorzitter van Quick Boys voel ik me in ieder geval voor 50 procent verantwoordelijk. De vechtende jongens van onze club hebben veel spijt van hun daden. Een en ander heeft ertoe geleid dat het komende duel tegen Huizen een risicowedstrijd is: er wordt op ons sportpark geen alcohol geschonken en er is politie aanwezig. Erg jammer, maar het moet even zo.''