ADO slechts officieus kampioen

Alleen in theorie kan ADO Den Haag promotie naar de eredivisie nog ontgaan. Volgens de clubleiding is de vrees voor de Haagse aanhang niet terecht.

Voor de derde keer op rij lukte het ADO Den Haag niet om de frustraties van elf jaar voetballen in de marge met een kampioenschap van zich af te schudden. Wat een historische avond in het Zuiderpark had moeten worden, eindigde voor meer dan negenduizend toeschouwers in een deceptie. De enige troost die de 0-0 tegen BV Veendam voor de Haagse aanhang opleverde was dat ADO Den Haag sinds gisteravond officieus gepromoveerd is naar de eredivisie.

Alleen in theorie kan naaste concurrent Emmen in de laatste twee wedstrijden de achterstand van zes punten en een verschil in doelsaldo (ADO heeft plus 50, Emmen plus 30) nog goedmaken. De praktijk zal leren dat ADO Den Haag volgend seizoen voor het eerst sinds 1992 weer terug is op het hoogste niveau van het betaalde voetbal. Mogelijk wordt het feest vrijdag in Venlo gevierd als ADO Den Haag aantreedt tegen VVV.

Met de terugkeer naar de eredivisie is de `slapende reus' Ado Den Haag weer klaar wakker. De meeste burgemeesters van de voetbalsteden in Nederland hadden waarschijnlijk liever gezien dat de club en haar supporters nog een aantal jaren in ruste waren gebleven. Ze kunnen zich een prettiger promovendus voorstellen dan `risicoclub' ADO Den Haag.

Ofschoon er bij de club de afgelopen jaren nauwelijks noemswaardige incidenten met supporters waren, is de aanhang van ADO het eind jaren tachtig opgebouwde imago van `de bende van ellende' nog altijd niet kwijt. Volgens de Haagse club blijven media, zeker nu de promotie in zicht komt, hardnekkig meedoen aan de in zijn ogen onterechte rolbevestiging door steeds maar weer met ,,archiefverhalen uit het verleden'' te komen.

Incidenten zoals afgelopen zondag toen een aantal ADO-aanhangers op weg naar Deventer het nieuws haalden door files te veroorzaken, vernielingen te plegen en te tanken zonder te betalen zijn volgens het clubbestuur inmiddels eerder uitzondering dan regel. Buiten wat schermutselingen na de bekerwedstrijd tegen PSV zijn er dit seizoen vrijwel geen ongeregeldheden in of rond het Zuiderpark geweest. Of het moeten de bommetjes geweest zijn die gisteren voor scheidsrechter Peter van Dongen reden waren om de wedstrijd kort stil te leggen. Volgens het ADO-bestuur leren de feiten dat extra bezorgdheid voor de komst van ADO-fans niet nodig is.

De politie Haaglanden - die voor de wedstrijd tegen Veendam massaal was uitgerukt - deelt dat standpunt. Volgens politiewoordvoerder Frans van Rijnswou hebben de supporters van ADO Den Haag zich de afgelopen jaren ,,op een enkele misser na redelijk gedragen. Sommige mensen blijven maar denken dat ADO het kortste lontje van Den Haag is. Toen de club vorige week met 1-0 achter kwam tegen Go Ahead Eagles werd ik door een journalist van een landelijke krant gebeld met de vraag `of het nog rustig was'. Omdat het kampioensverhaal niet kon worden geschreven moest men kennelijk op zoek naar iets anders''.

Velen gaan volgens de politie voorbij aan het feit dat tal van initiatieven om greep te krijgen op de harde kern van Midden-Noord wel degelijk tot resultaten geleid. Zo werd in februari 2002 het `publieksbureau ADO Den Haag' opgericht waarin partijen als de club, de politie, de supporters, de gemeente, de kinderbescherming, stichting welzijn Escamp en het openbaar ministerie intensief samenwerken om de problemen met de supporters te minimaliseren. Volgens supporterscoördinator Koos Roeg hebben de ADO-fans het idee dat ze serieus genomen worden en is er duidelijk een dalende lijn in het aantal incidenten.

Maar wie het Zuiderpark met al zijn hekken, zijn bewakers en controles tegemoet komt moet constateren dat van het motto `voetbal is een feest' nog niet veel terecht is gekomen. ADO Den Haag is de enige club in Nederland waar de persoonsgebonden clubkaart met pasfoto voor iedere thuiswedstrijd verplicht is. Zo waren de opa en kleinzoon die afgelopen week de moeite namen om voor de wedstrijd tegen Veendam een kaart te gaan kopen in het Zuiderpark eenvoudigweg niet welkom op het geplande feestje van de naamloze vennootschap die zichzelf graag als volksclub presenteert.

Roeg, die jarenlang voorzitter van de supportersvereniging van ADO Den Haag is geweest, ziet teleurgesteld toe dat het goede gedrag van de supporters tot dusver niet heeft geleid tot een versoepeling van de maatregelen. ,,Het is ook belangrijk dat een club uitstraalt dat iedereen welkom is'', stelt Roeg. ,,Ons goede gedrag moet natuurlijk beloond worden. Daarom hebben we vorige week in Deventer ook even een signaal af willen geven dat we ons er niet zomaar bij neerleggen dat we niet naar een uitwedstrijd mogen. Daar rijden die jongens wel even vierhonderd kilometer voor heen en weer. Daar kunnen andere gemeenten dan rekening mee gaan houden.'' De burgemeester van Venlo is de eerstvolgende die mag bepalen of hij zin heeft in een ADO-feestje.

    • Koen Greven