Zalm en snoek

,,Maar dit is genant!'', dacht Marc Cruellas van Le bistro de la place toen hij op 13 oktober Gerrit Zalm in Buitenhof over Polen hoorde praten. De EU-kandidaat kreeg van de VVD-leider een `onvoldoende' voor voedselveiligheid. Een belediging, zeker ook voor de in de studio aanwezige sympathieke diplomate Malgorzata Zdzienicka. Hier moest Frankrijk oude vriend Polen te hulp komen.

De eigenaar van het Franse restaurant in Den Haag organiseerde uit protest én ter opvoeding van de Hollanders een Week van de Poolse keuken. Hij liet een Poolse chef overkomen en tracteert sinds afgelopen maandag zijn vaste clientèle van politici, hoge ambtenaren en zakenmensen op snoekbaars, eend en andere lekkernijen. Bij elk tafeltje houdt hij een vurig pleidooi voor Polen als deel van Europa. Malgorzata Zdzienicka is er bijna elke avond. Zalm is niet geweest.