Werk toerisme in gevaar door effecten sars

De virusziekte sars zal in de toerisme-industrie van het Verre Oosten leiden tot een verlies van bijna drie miljoen arbeidsplaatsen.

Dit heeft de World Travel & Tourism Council (WTTC) gisteren op haar congres in het Portugese Vilamoura bekendgemaakt. Ook de Internationale Arbeidsorganisatie ILO is met cijfers gekomen. De ILO vreest dat wereldwijd dit jaar zo'n dertien miljoen banen op de tocht staan als gevolg van sars en de economische teruggang, waarvan vijf miljoen in de toerismesector.

Onderzoeker Richard Miller van de WTTC zegt dat het effect van sars op het toerisme dat van 11 september en de oorlog tegen Irak vele malen overtreft. ,,De sars-crisis in China, Hongkong, Singapore en Vietnam is de meest dramatische, ononderbroken stagnatie in de geschiedenis van onze bedrijfstak. Alleen `11-9' komt in de buurt, maar de impact van sars is nu al vijf keer zo groot'', aldus Miller.

De WTTC, de overkoepelende raad van bedrijven en instellingen die werkzaam zijn in het toerisme, gaat er nu van uit dat in China dit jaar een kwart van de inkomsten in de sector verloren zal gaan en dat 2,8 miljoen banen zullen verdwijnen. In Singapore, Hongkong, en Vietnam loopt de omzet van het toerisme terug met respectievelijk 43, 41 en 15 procent, met een geschat totaal banenverlies van 100.000. De inkomstenderving schat Miller op ,,vele miljarden dollars''.

De toerismeraad heeft de effecten van sars op de werkgelegenheid niet doorgerekend voor andere, niet door sars getroffen regio's. De ILO deed dat in een woensdag in Genève gepubliceerd rapport wel. Volgens de wereldarbeidsorganisatie zullen, behalve vijf miljoen arbeidsplaatsen in de sector zelf, nog eens acht miljoen banen in gerelateerde sectoren verdwijnen door een combinatie van sars en economische neergang. Vooral de zakenmarkt, goed voor ruwweg de helft van de omzet bij de hotels, is sterk getroffen.

,,We verwachten dat de sector in 2005 terug op zijn normale niveau is'', zegt Richard Miller optimistisch. Maar hij voegt eraan toe dat aangezien de sars-crisis ,,helaas nog lang niet onder controle is'', dit ,,natuurlijk ook later'' kan zijn.

De ILO waarschuwt de toeristische bedrijven voor al te veel optimisme over herstel van de markt. De organisatie constateert een structurele verandering in de toerismesector sinds de gebeurtenissen van 11 september. ,,Mensen reizen goedkoper, kiezen bestemmingen dichter bij huis. Ze blijven minder lang in het buitenland en geven minder uit'', aldus het ILO-rapport. Ook al zouden toerisme en reizen volgend jaar weer op oude niveaus terugkeren, dan nog zal de omzet lager blijven.