Wedstrijd (4)

`Jullie weten nu hoe het gaat'', zegt de meneer. ,,Eerst doen jullie de vaste kunstjes, dan de vrije figuren en als laatste komt het onderdeel schoonheid en originaliteit. Zijn er nog vragen?''

,,Mag ik als eerste?'' vraagt Chantal Kimberly. ,,Het gaat op volgorde'', zegt de meneer.

,,De laagste rugnummers eerst, de hoogste het laatst!'' Chantal Kimberly kijkt op haar rug. ,,Mmm, nummer 12'', zegt ze. ,,Welk nummer heb jij, Henriette?''

,,Nummer 6'', zegt Henriette. ,,Wil je ruilen met mij, Kim? Ik vind het een beetje eng om zo snel op te moeten!''

,,Graag'', zegt Kim. ,,Ik kan niet wachten tot ik al mijn kunstjes mag doen!''

Snel ruilen ze hun rugnummers om.

,,Wil iedereen in de rij gaan staan'', zegt de meneer. ,,En niet meer praten, de wedstrijd gaat beginnen!''

Er klinkt trompetmuziek. En langzaam gaat het gordijn open. Het eerste hondje, een kleine chihuahua komt op.

Ze bibbert een beetje. Maar dat is van de zenuwen. Achter een tafel zit de jury. Die geven allerlei commando's.

,,Zit! - lig! - draai! - dood!'' De chihuahua doet het allemaal braaf. Dan komt haar vrije figuur.

Rock-'n-roll dansen. Ze doet een lichtblauwe petticoat aan. Dan zet ze een kleine cd-speler aan. Op de muziek gaat ze heel wild staan dansen en twisten. De zweetdruppels vliegen door de lucht. Voor het onderdeel schoonheid en originaliteit loopt ze over het podium heen en weer. Ze zet een lieve glimlach op en laat haar rokje zwieren. De jury en de zaal geven haar een hartelijk applaus. Een voor een komen nu alle honden aan de beurt. Allemaal doen ze de vaste en de vrije kunstjes. Bij de vrije kunstjes doet iedereen iets anders. Sommigen beelden een ander dier uit. Een olifant of een schildpad. Anderen gaan op hun kop staan of zingen een lied. Chantal Kimberly doet de hoelahoep. Ze laat een hoepel om haar heupen draaien.

,,Nummer 12!'' klinkt er door de microfoon. Nu is het Henriettes beurt. De vaste kunstjes gaan goed. Dan komt haar vrije nummer. Henriette gaat haar `onzichtbaar lopen'-truc doen. Ze schuifelt heel langzaam over het podium. Door haar lange haar zie je haar pootjes niet bewegen. Het is net alsof ze zweeft.

Op het podium ligt een balletje, dat is blijven liggen van het vorige nummer. En doordat Henriette haar hoofd heel netjes opzij houdt terwijl ze loopt ziet ze het niet!

Henriette struikelt over de bal. De hele zaal moet lachen. Henriette schaamt zich zo dat ze hard het podim afrent.

,,Geeft niks hoor'', zegt de meneer achter het podium. Maar Henriette kan alleen maar huilen. ,,Zo kan ik nooit meer winnen!'' Na Henriette komen er nog een heleboel honden het podium op. Als iedereen zijn kunstje heeft gedaan gaat de jury vergaderen. ,,De uitslag is bekend!'' roept de voorzitter. ,,Miss Doggy 2003 is geworden.....'' Nu klinkt er tromgeroffel.

,,Chantal Kimberly!'' Iedereen in de zaal gaat staan en klapt in zijn poten. Chantal komt het podium op en krijgt een kroontje en een mooie sjerp. ,,Er is ook nog een troostprijs; de poedelprijs!'' zegt de voorzitter. ,,Die gaat dit jaar naar Henriette!'' Henriette schuifelt het podium op. Ook voor haar wordt er hard geklapt. Ze krijgt een mooie gouden strik. ,,Heb je toch ook een beetje gewonnen!'' fluistert Chantal in haar oor.

Meer Rintje op www.rintje.nl