VN-tribunaal: president Liberia gaf bevel tot moord

De moeder, de vrouw en twee kinderen van de Sierraleoonse rebellenleider Sam Bockarie zijn in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia vermoord in opdracht van de Liberiaanse president Charles Taylor. Hoofdonderzoeker Alan White van het VN-tribunaal voor Sierra Leone kwam gisteren met die beschuldiging op basis van ,,geloofwaardige informatie''. Volgens assistent-aanklager Desmond de Silva is de familie mogelijk geliquideerd om DNA-identificatie te voorkomen van het lijk dat vorige week in Monrovia als de stoffelijke resten van Sam Bockarie werd gepresenteerd.

Volgens White zijn er gegronde redenen om te twijfelen aan de verklaring die president Taylor vorige week deed uitgaan over de dood van Bockarie. De beruchte rebellenleider zou vorige week maandag door Liberiaanse soldaten zijn doodgeschoten toen hij vanuit Ivoorkust Liberia probeerde binnen te komen, zei die verklaring. Hij zou verschillende waarschuwingen hebben genegeerd.

Maar diplomaten in Monrovia zeggen dat Bockarie door Taylors veiligheidsmensen is gedood nadat de twee mannen ruzie kregen. Bockarie zou hebben gedreigd uit de school te klappen, als Taylor hem zou uitleveren aan het VN-tribunaal voor Sierra Leone. Taylor zou zo boos zijn geworden dat hij opdracht tot arrestatie van Bockarie zou hebben gegeven. Bockarie en zijn bodyguards zouden zich hebben verzet. Hoofdaanklager David Crane van het VN-tribunaal zei tegen The Washington Post dat Bockarie door Taylors veiligheidschef, generaal Benjamin Yeaten, is geëxecuteerd.

Toen Taylor in 1991 zelf nog rebellenleider was, hielp hij bij de oprichting van het Verenigd Revolutionair Front (RUF), de rebellenbeweging die buurland Sierra Leone in een tienjarige burgeroorlog stortte. Ex-kapper en ex-kampioen discodansen Bockarie bracht het binnen die beweging al snel tot generaal. Ook nadat Taylor in 1997 tot president werd gekozen, voorzag hij het RUF nog van wapens. In ruil kreeg hij diamanten.

Het VN-tribunaal had Liberia eerder deze maand om uitlevering gevraagd van Bockarie en van de Sierraleoonse oud-juntaleider Johnny Paul Koroma. Beiden behoren tot de acht verdachten die door het tribunaal voor oorlogsmisdaden worden gezocht. De andere zes zitten al in voorarrest.

Liberia heeft tot nu toe geen gehoor gegeven aan het verzoek van het tribunaal op het vermeende lijk van Bockarie over te dragen voor forensisch onderzoek. Hoofdonderzoeker White noemde Talor gisteren ,,een belemmering voor internationale gerechtigheid''.

Rebellengroep RUF werd berucht door het systematisch afhakken van ledematen bij willekeurige slachtofers. De groep ontvoerde ook veel kinderen die werden gedrogeerd en tot kindsoldaat of seksslaaf werden omgeschoold.