VN op hun hoede na aanslag op Afghanen

De Verenigde Naties hebben strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor zijn hulpverleners in het zuiden van Afghanistan na een nieuwe aanslag. Twee Afghaanse werknemers van een aan de VN gelieerde mijnopruimingsorganistie raakten gisteren gewond toen hun auto onder vuur werd genomen op de weg tussen Gardez en Khost. Een van de mannen werd in de borst geraakt. De ander liep lichte verwondingen op aan het hoofd.

De nieuwe aanslag heeft de bezorgdheid bij de VN en bij de internationale gemeenschap van hulpverleners over de veiligheidssitutatie in met name het zuiden en het oosten van Afghanistan verder doen toenemen. Een week geleden werden ook al twee aanvallen uitgevoerd op voertuigen van mijnopruimers, waarbij een dode viel en vier gewonden. De VN schortten toen tijdelijk hun missies in het zuiden op, waaronder het ruimen van mijnen langs een gedeelte van de weg van Kabul naar Kandahar. Na de nieuwe aanslag heeft de VN gisteren aangekondigd dat hulpverleners zich alleen nog maar onder bewapende escorte mogen verplaatsen.

Wie achter de aanslagen zit, is onduidelijk, maar veel waarnemers vermoeden dat zij het werk zijn van milities van de Talibaan en/of Al-Qaeda die zich de afgelopen maanden hebben gehergroepeerd in het grensgebied met Pakistan. Ook wordt daarbij steeds de naam genoemd van de moslim-extremistische krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, ooit korte tijd premier van Afghanistan na de inname van Kabul door de muhajideen in 1992.

Ook de speciale VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, waarschuwde vorige week in een rapportage aan de Veiligheidsraad op de snel verslechterende veiligheidssituatie in Afghanistan.

Niet alleen hulpverleners worden doelgericht belaagd. Gisteren raakte in Kabul een Britse soldaat van de internationale vredesmacht ISAF licht gewond toen iemand een granaat gooide naar een van de kampementen van ISAF. Eerder deze week werd geschoten op twee Noorse soldaten van de vredesmacht.

Vanuit de stad Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, kwamen gisteren berichten over nieuwe gevechten tussen troepen van de Oezbeekse krijgsheer Dostam en zijn Tadzsjiekse rivaal Atta. Volgens VN-gezant Brahimi vormen ook de aanhoudende, onderlinge rivaliteit van de krijgsheren in Afghanistan een bedreiging voor het vredesproces.