Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Laatste deel van de drieluik over de Somalische asielzoeker Liibaan Abdi en een aansluitend gesprek met demissionair minister Nawijn. Voorts het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 en een toelichting van CDA-leider Balkenende. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage uit België van de verkiezingscampagne met Filip Dewinter van het Vlaams Blok en Dyab Abou Jahjah van Resist. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor het regeerakkoord en het jaarverslag van het openbaar ministerie. Ned.3, 22.20-23.17u.

DOCUMENTAIRE

Holidays in the axes of evil. Engelse serie waarin een beeld van de zogeheten schurkenstaten wordt gegegeven. In deze aflevering staan Syrië, Iran en Libië centraal. Gisteren door Carolien Roelants in de rubriek tv-vooraf besproken. RTL5, 20.30-21.30u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Discussie over het kinderboek Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp met schrijver Kader Abdolah, ontwikkelingspsychologe Rita Kohnstamm, letterkundige Joke Linders en de beheerster van het Fiep Westendorp-archief Gioia Smid. Ned.3, 19.30-20.00u.

Tv-show. Optreden van Esther Hart die Nederland vertegenwoordigt in het Eurovisie Songfestival en een gsprek met `Mr. Bananasplit' Ralph Inbar, die binnenkort met een nieuwe reeks van TV Masqué begint. Ned.2, 21.25-22.28u.

FILM

Steel Magnolias (Herbert Ross, 1989, VS). Weinig oorspronkelijke toneelverfilming is een draak voor oudere meisjes. O.a. Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine en Darryl Hannah spelen typetjes die elkaar ontmoeten in een provinciale schoonheidssalon. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

.Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games de tweede verfilming van een boek van Tom Clancy waarin Harrison Ford de rol speelt van CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller betreft de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. Yorin, 22.00-0.35u.

.Jaws (Steven Spielberg, 1975, VS). Fameuze tweede speelfilm van Spielberg groeide uit tot de op dat moment meest succesvolle Amerikaanse film aller tijden. Griezelthriller over reuzenhaai zou in Amerika geappelleerd hebben aan de door het Watergate-schandaal ingegeven overtuiging dat autoriteiten ons voortdurend om de tuin leiden. Net5, 22.50-1.10u.

.Luna Papa (Bakhtyar Khudojnazarov, 1999, Rusland). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.17-1.05u.

Girls' Night (Nick Hurran, 1998, Eng./VS). Engelse tearjerker waarin fabrieksarbeidster Julie Walters en haar ongeneeslijk zieke schoonzus Brenda Blethyn een tripje maken naar Las Vegas, alwaar ze sexy cowboy Kris Kristofferson ontmoeten. Canvas, 23.45-1.25u.

.In the Heat of the Night (Norman Jewison, 1967, VS). Met Oscar bekroonde thriller portretteert overtuigend de racistische zeden van stadje in Mississippi. Ook Rod Steiger kreeg een Oscar, voor rol van sheriff die bij een moordzaak tegen wil en dank hulp krijgt van zwarte FBI-agent Sidney Poitier. Ned.1, 23.58-1.50u.

The Long Good Friday (John MacKenzie, 1980, Engeland). Gewelddadige en alleen al door de situering op Goede Vrijdag licht metafysische misdaadfilm. Gangsterkoning van het Oost-Londense havengebied Bob Hoskins droomt van een gemoderniseerd imperium. Subthema verwijst naar de IRA. Net5, 1.10-3.15u.

Second Best (Chris Menges, 1994, Engeland/VS). Derde regie van cameraman Menges (na o.a. A World Apart) is een bescheiden, gevoelige verfilming van roman van David Cook over de verstandhouding tussen een emotioneel verwaarloosde postbeambte uit Wales en zijn niet minder getroubleerde adoptie-zoontje. Fraai spel van William Hurt. BBC2, 2.15-4.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met dirigent Lawrence Renes van de Bremer Philharmoniker en de Opera van Bremen. Hij was 26 jaar toen hij in 1995 inviel voor topdirigent Ricardo Chailly van het Concertgebouworkest. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur Rob Smolders van museum De Wieger in Deurne besprekingen van de roman Villa Incognito van de Amerikaanse schrijver Tom Robbins en de muziekhistorische film 24 Hour Party People over 25 jaar popcultuur in Manchester. Na elven geluidskunstenaar Martien Groeneveld met `baarmoederlijke' geluiden. 747AM, 22.02-24.00u.