Senaat VS: minder korting

De Amerikaanse Senaat heeft vannacht na een lange strijd ingestemd met 350 miljard dollar (306 miljard euro) aan belastingverlagingen voor de komende tien jaar om de economie te stimuleren.

Het bedrag is veel lager dan de 726 miljard dollar waar president Bush om had gevraagd en de 550 miljard dollar waarmee het Huis van Afgevaardigden akkoord is gegaan. De Senaat moet nu in onderhandeling met het Huis van Afgevaardigden over het definitieve pakket. Bush riep de partijen op hun meningsverschillen bij te leggen.

De leden van de Senaat hebben het belastingpakket van Bush uitgekleed, omdat ze vrezen voor een te groot begrotingstekort. Dit jaar komt de Amerikaanse regering al honderden miljarden tekort, een bedrag dat verder zal oplopen door de oorlog tegen Irak.

Ook over het lagere bedrag van 350 miljard dollar was de Senaat sterk verdeeld. De stemming verliep langs partijlijnen: de 51 Republikeinen stemden voor, de 48 Democraten tegen. Een onafhankelijk Senaatslid voegde zich bij de Republikeinen.

In het Senaatsvoorstel wordt ook gemorreld aan het voornemen van Bush de dividendbelasting helemaal af te schaffen. De Senaat pleit voor een tijdelijke afschaffing van deze belasting tussen 2004 en 2006.