Poetin pleit voor nieuwe raketten

De Russische president Poetin heeft vanochtend in zijn `rede tot de natie' aangekondigd een nieuwe generatie strategische kernraketten te ontwikkelen.

Dat leverde een daverend applaus op van de parlementariërs in het Kremlin. Poetin bezwoer dat hij de politiek van `normalisering' van het Tsjetsjeense conflict voortzet: na het recente referendum over een nieuwe grondwet volgen later dit jaar lokale verkiezingen voor een parlement en president. ,,Wij zetten dit proces tot het eind door'', zei Poetin. ,,De mensen in Tsjetsjenië zullen een normaal, humaan bestaan leiden.'' In Tsjetsjenië hadden deze week twee zelfmoordaanslagen plaats die bijna 80 levens eisten. Poetin maakte daarvan geen melding. Gisteren stuurde hij een voorstel naar de Doema voor een brede amnestie voor Tsjetsjeense strijders die vóór 1 augustus de wapens neerleggen. Dit aanbod geldt niet voor buitenlandse vrijwilligers of Tsjetsjenen die betrokken zijn moord, verkrachting of ontvoering.

In een speech voor het Russische parlement (Doema en Federatieraad) zet de president elke lente zijn beleidsvoornemens uiteen. In dit verkiezingsjaar werd er reikhalzend naar uitgekeken. Een communistische afgevaardigde, bekend om de rake vuistslagen die hij soms in de Doema uitdeelt, brulde vanochtend na afloop een protest richting Poetin, enkele liberalen bleven zitten bij het volkslied, de hymne van de Sovjet-Unie die Poetin eind 2000 herinvoerde.

Ook Washington was benieuwd naar de speech. Minister van Buitenlandse Zaken Powell bezocht deze week Moskou en betoonde zich na afloop tevreden. Poetin erkende voor het eerst erkende dat het agressieve Iraanse kernwapenprogramma een bedreiging is. Russische diplomaten lieten na afloop weten een akkoord over het opheffen van de sancties tegen Irak en de VN-rol daar te verwachten.

Rusland legt bij Bushehr de laatste hand aan een kerncentrale, een project dat de VS verontrust. Poetin noemde proliferatie van massavernietigingswapens vandaag naast terrorisme als grootste bedreiging voor Rusland. Hij prees de VS om de samenwerking in Afghanistan, maar was kritisich over Irak. ,,Sommige landen'' begrijpen niet dat de VN essentieel zijn in de wereldpolitiek, aldus Poetin.

Poetin stelde voorts dat Rusland behoefte heeft aan versnelde economische groei hij sprak van een verdubbeling van het BNP in tien jaar en ingrijpende militaire hervormingen. Vorige maand accepteerde Poetin na jaren van verzet vanuit het leger een weinig ambitieus plan voor geleidelijke invoering van een beroepsleger. Vandaag stelde hij voor de dienstplicht in 2008 van twee jaar naar één jaar te verkorten. Dat kreeg de handen van de afgevaardigden niet op elkaar, wel de beloofde nieuwe kernraketten. Rusland ratificeerde deze week, vlak voor de komst van Powell, het `verdrag van Moskou', waarin de VS en Rusland overeenkomen het strategische arsenaal met tweederde in te krimpen.