Patty's posse leidt Priscilla af

Wat gebeurt er in een gezin als een kind eindexamen doet? Hebben ouders ook examenstress? Bij de familie Van de Perre komen oude examenherinneringen weer naar boven.

,,We praten er niet veel over'', zegt Kitty, de moeder van Priscilla Brinkhuizen (17). ,,Ze werkt heel zelfstandig. Ik hoef nooit te zeggen: ga je huiswerk maken.''

Het liefst zit Priscilla aan de lange houten tafel in de woonkamer, met uitzicht op de televisie. Het geluid van The bold and the beautiful, daar studeert ze gemakkelijk doorheen. Maar om acht uur kan ze zich niet langer concentreren, dan begint Goede tijden, slechte tijden. En voor Patty's posse legt ze haar boeken ook weg.

Iedere avond komt haar vriendje Tony langs, maar voor hem heeft ze de laatste weken geen tijd. Hij kijkt 's avonds voetbal met Johan van de Perre, de nieuwe man van haar moeder.

Priscilla doet het vmbo-examen basisberoepsgerichte leerweg, richting landbouw en natuurlijke omgeving. Maandag heeft ze het examen Verwerking agrarische producten, over het maken van melk- en zuivelproducten. Haar moeder, die in de huishoudelijke dienst van een bejaardentehuis werkt, en Johan, buschauffeur op de stadsdienst van Breda, hebben er alle vertrouwen in.

Op wiskunde, haar struikelvak, staat Priscilla een 7,2. Maar helemaal gerust is ze er niet over, al had de wiskundeleraar gezegd dat ze zelfs een vier mocht halen. ,,Ik probeer het wel altijd, die sommen, maar ik zie het soms gewoon niet meer.''

,,En biologie'', vraagt haar moeder, ,,dat vond je toch ook moeilijk?''

,,Nee, dat valt juist wel mee. Alleen de bloedvaten zijn ingewikkeld, maar de leraar heeft het goed uitgelegd. Soms is het zelfs interessant, zoals hoe de voortplanting werkt.''

Een uur per dag probeert ze te studeren. Dan gaat ze weer wat leuks doen. De stad in met haar vriendinnen, of televisie kijken. ,,Je hebt ook maar één examen per week, toch'', wil haar moeder weten. ,,Nee, natuurlijk niet'', zegt Priscilla. ,,Dan zou mijn examentijd vijf weken duren.''

Ze heeft alleen de verkeerde opleiding gekozen. Priscilla wil helemaal geen dierenverzorgster meer worden, zoals toen ze twaalf was. Toen was ze nog gek met huisdieren. ,,Ik had een hond, een vogel, een hamster en katten. Zelfs goudvissen vond ik leuk. Maar ik interesseer me daar nu minder voor. En je moest op deze opleiding de hele tijd zo'n overall aan en met planten werken, dat was helemaal niet leuk.''

Kapster wil ze nu worden, dat is veel leuker dan schoffelen en wieden. Ze maakt graag vlechten bij vriendinnen. En laatst heeft ze al het haar van een bruid mogen doen. ,,Het mooist lijken me dreadlocks om te maken. Daar kun je heel veel creativiteit in kwijt, veel meer dan bij permanentjes.''

De geschiedenis herhaalt zich. Bijna dertig jaar geleden koos ook haar moeder Kitty verkeerd. Na de huishoudschool had ze gezinsverzorgster moeten worden. Maar ze wilde, net als haar dochter nu, kapster worden. ,,Maar ik heb het niet doorgedrukt.'' In plaats van zich aan te melden bij een kappersopleiding, solliciteerde ze in een impuls bij de Hema. Haar ouders brachten haar niet op andere gedachten. ,,Mijn vader zei: je doet maar wat je niet laten kunt. Vijftien jaar was ik!''

,,Dat was vroeger heel anders'', zegt Johan. ,,Onze ouders vonden het vroeger veel minder belangrijk wat je na je school ging doen.''

Kitty: ,,Dat was toen zo. Maar dat is tegenwoordig wel anders.''

Johan: ,,Na school moest je de kost verdienen.''

Kitty: ,,Ik zeg steeds: Priscilla, zorg dat je doorstudeert. Het gaat zo slecht met de economie tegenwoordig.''

Kitty maakt zich zorgen, de laatste tijd. Priscilla moet echt doorleren, ,,want wat is een vmbo-diploma tegenwoordig nog waard?'' Zelf werd ze in december vorig jaar ontslagen, bij een grote reorganisatie op een fabriek die onderdelen maakte voor weegbruggen van vrachtauto`s. Ze is begonnen in de ouderenzorg. Dankbaar werk, daar niet van, ,,maar als ik morgen weer mocht solderen zou ik het zo weer doen''.

Priscilla mag van school in september beginnen op een kappersopleiding, op voorwaarde dat ze vooraf zelf een stageplek regelt. Deze week is ze al op gesprek geweest bij een kapsalon, om alles snel te regelen.

Deze zomer gaat Priscilla vakantiewerk doen op de afdeling waar haar moeder werkt. Maar, zegt haar moeder, ,,ik hoop niet dat het haar zo goed bevalt dat ze wil blijven. Het is vaak heel emotioneel werk, omdat er mensen doodgaan. En zij is daar te sociaal voor.''

Priscilla: ,,Laat mij maar kapster worden. Ik werk veel liever met jonge mensen.''

Dit is het eerste deel van een serie over hoe het thuisfront omgaat met de eindexamens.

    • Guus Valk