Oud en koud

Iemand kende iemand die elke dag spaghetti met tomatensaus at. Elke dag. Tomatensaus uit blik.

Hoe zou zo iemand eruit zien? Het kan niet anders dat je dan van binnen, en zelfs van buiten, ook een beetje tomatensaus wordt. Op zijn minst krijg je er een vreemde rode kleur van. Behalve dat is het niet echt gezond. Het is beter om ook af en toe iets anders te eten. Vooral wanneer je een beetje groter wilt worden dan een paar kilo tomaten.

In Italië bestaat een saus die de grote mensen, kinderen vanzelf ook, daar al meer dan zevenhonderd jaar eten. Uiteraard zonder tomaten, want die waren er toen nog niet, en al helemaal niet elke dag. Alleen in de zomer, omdat hij heel koud over de hete pasta gaat. Een notensaus voor warm weer. Maar je mag alvast oefenen.

Drie witte boterhammen. Geen Italiaanse maar Hollandse boterhammen. Korst eraf snijden en laten weken in anderhalf kopje koude melk. Verder heb je niet meer dan honderd gram gepelde walnoten en twee tenen knoflook nodig. In Italië stampen ze al zevenhonderd jaar alles met de stamper door elkaar. Hier mag je de keukenmachine gebruiken. Alles erin, met wat zout en een beetje witte peper. Alles eruit en koud laten worden in de ijskast. Als de spaghetti, of de tagliatelle, gekookt en gaar is, gaat de saus erover.

Ongekookt, net zoals zevenhonderd jaar geleden, en je proeft precies de smaak van zevenhonderd jaar geleden.

Of niet soms?