Omzet Ahold met miljarden verlaagd

Ahold heeft de eerder gerapporteerde omzet over de afgelopen twee jaar met 22 miljard euro verlaagd. De omzet over 2002 was 16 procent te hoog voorgesteld, die van 2001 was 23 procent te hoog.

Het opblazen van de omzet door Ahold staat los van de fraude in Amerika en heeft voornamelijk betrekking op bedrijven in Europa. Dat blijkt uit de voorlopige tussentijdse kwartaalcijfers die het supermarktconcern vanochtend heeft gepresenteerd. Daarbij zaten nieuwe, herziene omzetcijfers over de afgelopen twee jaar. Het is de eerste belangrijke actie onder verantwoordelijkheid van de nieuwe topman, de Zweed A. Moberg (ex-Ikea).

De geflatteerde cijfers zijn voornamelijk te wijten aan de geveinsde controle bij Europese dochterbedrijven. Ahold heeft nu besloten de omzet en operationele winst van joint ventures in Scandinavië en Portugal helemaal niet meer mee te tellen. Dat besluit gaat veel verder dan de aanpassing van de cijfers die het concern eind februari bekendmaakte, het moment waarop het boekhoudschandaal naar buiten kwam. Toen werd besloten om de omzet en operationele winst van diverse samenwerkingsverbanden niet meer in zijn geheel, maar voortaan naar rato (50 en 49 procent) van het belang van Ahold mee te tellen. Ahold gaat deze beide dochters voortaan in de boeken verwerken alsof het beleggingen zijn. Inmiddels onderzoekt de Nederlandse justitie de presentatie van de cijfers van het samenwerkingsverband in Zweden. Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn voor de operationele winst van Ahold.

De omzet over het eerste kwartaal van dit jaar is met 11 procent gedaald tot 17,4 miljard euro, vooral door de lager koers van de dollar. Zonder valuta-effecten steeg de omzet met 4,6 procent en was de autonome groei 2,7 procent. Beleggers reageerden vanochtend opgelucht. De koers steeg met 10 procent tot 6,78 euro.

Ahold-dochter Albert Heijn schrapt honderd banen op het hoofdkantoor, maakte de supermarktketen vanochtend bekend.