Miljardenproject Shell in Rusland

Het Nederlands-Britse energieconcern Shell gaat samen met twee Japanse partners 10 miljard dollar investeren in een olie- en gasproject in het verre oosten van Rusland. Het is het omvangrijkste geïntegreerde olie- en gasproject ter wereld. En het is verreweg de grootste directe buitenlandse investering in de Russische economie ooit.

Dat heeft het consortium Sachalin Energy gisteren aangekondigd. Voor de kust van Sachalin, een eiland in Ruslands verre oosten, boort Sachalin Energy sinds 1999 naar olie. Shell is voor 55 procent eigenaar, Mitsui en Mitshubishi delen de rest.

De olie wordt gewonnen op het booreiland Moliqpak, dat ruim de helft van het jaar stilligt wegens ijsgang; behalve om zijn lange, barre winters staat Sachalin bekend om zijn aardbevingen en vloedgolven. De olie- en gasvelden bij Sachalin bevatten naar schatting 1,2 miljard vaten olie en 500 miljard kubieke meter gas – ruwweg eenvijfde van het gasveld Slochteren.

Nu het groene licht voor het project Sachalin 2 is gegeven, wordt een tweede platform voor gaswinning naar het veld Loenskoje gesleept. Vanaf beide booreilanden komen vaste pijpleidingen, die over de hele lengte van Sachalin – zo'n 850 kilometer – naar de zuidelijke, ijsvrije haven Prigorodnoje lopen. Daar worden een olieterminal en een fabriek voor lng, vloeibaar aardgas, gebouwd. Eind 2007 moeten de eerste lng-tankers naar het nabije Japan varen.

Sachalin 2 kan na vijf jaar onderhandelen beginnen. Sachalin Energy bestookt de pers al jaren met persberichten waarin staat te lezen dat het project `vorderingen' boekt, dan wel `bijna rond is'. De vertrekkende Shell-topman in Rusland, Rein Tamboezer, zegt met ,,een zeer tevreden gevoel'' Rusland te verlaten. ,,Het draaide om juridische details met de Russische overheid. Hadden we nu niet op de knop kunnen drukken, dat had het project fikse vertraging opgelopen.''