Meer vogelpest Duitsland

In het Duitse Straelen, vlak over de grens met Venlo, zijn gisteren twee nieuwe verdenkingen van vogelpest geconstateerd. Een voorlopige test moet vandaag meer zekerheid geven of er inderdaad vogelpest heerst. Afhankelijk van die uitkomst besluit het ministerie van Landbouw of er in Nederland extra maatregelen genomen moeten worden, zoals de instelling van een nieuw toezichtsgebied.

Demissionair minister Veerman kan doorgaan met het ruimen van de hobbykippen in de vogelpestgebieden. Moties van GroenLinks, SP en ChristenUnie om het ruimen te stoppen en het hobbypluimvee te vaccineren, haalden gisteren geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Eerder op de middag had de Dierenbescherming, samen met de Nederlandse Belangenvereniging voor Hobbydierhouders, een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw. De petitie, waarin de Kamer werd opgeroepen het ruimen van hobbydieren af te keuren, ging vergezeld van een lijst met 10.000 handtekeningen.

In de Gelderse Vallei zijn de meeste hobbydieren inmiddels opgehaald, de laatste 150 adressen krijgen de komende dagen nog bezoek van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV), die het ophalen en doden van de hobbydieren uitvoert. In Limburg en Noord-Brabant moeten nog op 8.200 adressen vogels worden opgehaald. Een onbekend aantal mensen weigert echter nog steeds zijn dieren bij de autoriteiten aan te geven, een delict waarop een boete staat van 990 euro.

Twee dierenartsen uit Limburg hebben, uit onvrede met de ,,laffe'' houding van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), een nieuwe beroepsvereniging opgericht. De dierenartsen verwijten de KNMvD te grote meegaandheid met de overheid inzake het in hun ogen zinloze ruimen van hobbydieren. Inmiddels hebben zich dertig dierenartsen bij de nieuwe organisatie, de Nederlandse Sociëteit van Praktiserende Dierenartsen, aangesloten. De KNMvD betreurt de afsplitsing.

WWW.NRC.NL: dossier vogelpest