Máxima: integratie is onderschat probleem

Prinses Máxima heeft haar eerste officiële toespraak, gisteren op Paleis Noordeinde, gewijd aan integratie van buitenlanders in Nederland. De vroegere Argentijnse zei dat ,,wie op welke wijze dan ook in Nederland een nieuw thuis heeft gevonden, zich eigenlijk altijd gelukkig heeft mogen prijzen. Dat mag ook wel eens gezegd worden.'

De prinses noemde het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van allochtonen en autochtonen om te zorgen dat Nederland ,,een land blijft waarvan je kunt zeggen dat het een geluk is om erbij te horen'. Máxima vindt dat het probleem van de maatschappelijke integratie in ons land lang onderschat is. ,,Met de nodige hulp van de overheid zouden ook de nieuwkomers er wel gauw bij gaan horen. Inmiddels weten we dat het vasthouden en versterken van de sociale samenhang in onze samenleving van iedereen veel inspanning vraagt. De sociale integratie van nieuwkomers gaat niet vanzelf.'

Máxima sprak bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, een stimuleringsprijs van het Oranjefonds voor organisaties die zich inzetten voor de sociale integratie van nieuwkomers. Dit was een huwelijkscadeau van het volk aan prins Willem-Alexander en de prinses, zij zijn beschermpaar van het fonds. De appeltjes zijn door koningin Beatrix gemaakt en ontworpen en vertegenwoordigen elk een bedrag van 15.000 euro.

De prijzen gingen naar het Contactouderproject van de Brede School `Selissenwal' in Boxtel, de multiculturele huiskamer De Brug in Amsterdam-West en het Tam-Tam-festival in Leiden. Het festival kreeg de grootste appel,passend bij een bijzondere vermelding.