Londen kandidaat voor Zomerspelen 2012

De Britse regering heeft zich gisteren alsnog geschaard achter de kandidatuur van Londen om in 2012 de Olympische Spelen te organiseren. New York, Madrid, Moskou, Havana en Toronto hebben eveneens interesse getoond, maar Londen vreest vooral een mogelijk bod van Parijs dat in juni wordt verwacht.

Tessa Jowell, minister voor Cultuur en Sport, maakte bekend dat de 2,4 miljard pond (3,6 miljard euro) die het houden van de spelen kost grotendeels kan worden betaald uit een nieuwe loterij, een verhoging van de gemeentelijke belasting en een regionaal ontwikkelingsfonds. De regering heeft het besluit lang uitgesteld, onder meer uit vrees voor een herhaling van eerdere debâcles met grote projecten, zoals de Millenium Dome en de herbouw van het Wembley stadion. Ook was er een hevig debat over het aanbod van Manchester in 2012 als olympische gaststad op te treden. Liever dan een relatief kansarm bod van die stad te steunen, leek de regering aanvankelijk te willen afzien van officiële steun. De sluimerende minderwaardigheidsgevoelens ten opzichte van de hoofdstad kwamen daarbij in het noorden opnieuw hevig aan de oppervlakte.

Jowell noemde een bod ,,goed voor Londen, goed voor de sport en goed voor het land''. Veel Britten vinden dat het geld beter aan onderwijs en gezondheid kan worden besteed. Londen organiseerde ook in 1908 en 1948 de Spelen.