Kies voor tijdloos wit!

Ton of Holland is de artiestennaam van een Hagenaar die een succesvolle design-carrière achter de rug heeft. Nu is hij kunstenaar en kan hij maken wat hij wil – maar zijn werk heeft nog steeds iets straks, alsof er een dwingend, tot in detail uitgewerkt ontwerp aan voorafgaat dat de kunstenaar vervolgens braaf invult.

Gelukkig zijn de ontwerpen vreemd genoeg om te leiden tot intrigerende, deels geschilderde en deels in grof woldraad geborduurde doeken. Rudolf is een portret van Rudolph the Red-nosed Reindeer uit het Amerikaanse kerstliedje, maar deze heeft niets kerst-achtigs: zijn gewei ligt eraf, hij draagt een zwart masker en zijn neus is wel rood, maar dat is van het bloed. De R uit zijn naam onderaan het doek is opgemaakt als een schietschijf. Op het luchtiger Expose staan onder meer een knapperend houtvuur en een zichzelf beplassende smurf, en Maple-Love, een verstild tafereel van een zwarte tak waar een gouden blaadje vanaf valt, doet in zijn sereniteit denken aan een Japanse prent.

Achterin de MKgalerie hangen werken van Bas van Beek, een jonge kunstenaar die eerder aandacht trok met een levensechte computerversie van Central Park, New York. Net als Ton of Holland probeert hij een eerder vakgebied achter zich te laten. Van Beek werd opgeleid tot binnenhuisarchitect, en zet de woonbranche hier te kijk met een serie identiek uitgevoerde prints in gekleurde lijsten.

Op het eerste gezicht lijkt het een kleurenserie van de Montessorischool: rechthoeken in lila, rood, groen en oranje. De werken heten ook naar hun kleur, Elegant, Klaproos, Granny en Rietsuiker – namen die verffabrikant Histor bedacht voor deze tinten voor thuis. Maar kom je een stap dichterbij, dan ontdek je een sofa, een aanrecht met zo'n hip, schuin messenblok en een ingebouwde magnetron, een antiekerig stoeltje bij een spiegel. Er staan teksten bij: ,,Laag zitten hoort bij het ultieme landelijke buitengevoel'', of ,,Stoer als uitgangspunt''. Door het enige zwarte doek, Bast, schemeren de woorden ,,Kies voor tijdloos wit''.

Door deze pagina's uit VTWonen, want dat zijn het, met de computer in een van Histors dwingende tinten te sausen, drijft Van Beek genadeloos de spot met de dictaten van de woonmode. En het is nog leuk om naar te kijken ook.

Ton of Holland en Bas van Beek, t/m 25/5 in: MKgalerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Open wo-zo 13-18u. Inl. 010-213 0991 of www.mkgalerie.nl