Identiteit van `Mimi' na 40 jaar onthuld

Bill Clinton zal dezer dagen in stilte hebben gewenst dat Monica Lewinsky een beetje was geweest zoals Marion `Mimi' Fahnestock, de vrouw die gisteren toegaf ruim veertig jaar geleden een affaire te hebben gehad met John F. Kennedy. Fahnestock liep als 19-jarige stage op het Witte Huis. En net als de stagiaire Lewinsky eind jaren '90, onderhield zij een seksuele relatie met een Amerikaanse president. Alleen hield Fahnestock dat tot dusver zorgvuldig geheim.

Dat er een affaire was met een stageaire bleek uit de recent verschenen Kennedy-biografie van Robert Dallek. Dallek deed een beroep op de Amerikaanse wet van openbaarheid om geheime informatie los te krijgen. Kennedy had van 1962 tot 1963 een relatie met Fahnestock, zo bleek uit 39 jaar geleden afgelegde verklaringen van Barbara Gamarekian, een persmedewerker van Kennedy. Maar Gamarekian noemde Fahnestock niet bij naam.

De New York Daily News heeft nu haar identiteit achterhaald. Fahnestock, nu een 60-jarige grootmoeder en werkzaam bij een kerk in New York, erkende de relatie, maar weigerde in detail te treden. ,,Ik denk dat de wereld weet wat voor een man hij was.'' Gisteren legde ze alsnog een formele verklaring af. ,,Wegens de recente verslaggeving in de media heb ik de relatie met mijn familie besproken. Ze steunen mij volledig'', aldus Fahnestock. Ze had het hen nooit verteld.

In de Kennedy-biografie, An Unfinished Life, citeert Dallek uit de verklaringen van persmedewerker Gamarekian. Ze beschreef dat Kennedy zijn stageaire inhuurde voor zijn ,,persoonlijk gerief'' en om hem te begeleiden bij reizen. Maar, zei Gamarekian destijds: ,,Mimi was niet bekwaam. Ze kon niet typen. Ze was geen aanwist voor ons.''