Harry Potter heeft last van dieven

Vorige week maandag, op 5 mei, zag een veertigjarige man uit het Engelse dorp Bungay tijdens een ochtendlijk ommetje een dikke stapel papier liggen. Zomaar ergens in het gras. Hij raapte het op. `Harry Potter and the Order of the Phoenix', stond erop.

De man hapte naar adem. Hij wist meteen dat de stapel papier geheim was. Hoogst geheim. Pas op 21 juni verschijnt het boek met deze titel: Harry Potter deel vijf dus.

Wat zou jij doen als Harry Potter 5 ineens voor je voeten in het gras zou liggen? Meteen de politie bellen? Of eerst heel hard naar de wc rennen met een Engels woordenboek? De man, die niet wil dat zijn naam bekend wordt, deed een beetje iets geks. Hij begon niet meteen te lezen, hij klampte ook geen agent aan, maar hij belde naar een grote Engelse krant, The Sun. In het kantoor van de krant legde iemand de stapel papier in een kluis. Er is niets uit het boek in de krant gezet, want dat zou vervelend zijn voor de fans van Harry Potter. Inmiddels is de stapel papier, de drukproeven, teruggegeven aan Bloomsbury, de uitgeverij van J.K. Rowling. Het was niet één, maar twee keer het hele vijfde boek.

Hoe kon dat nou zomaar ergens buiten rondslingeren? Was de onbekende vinder echt zomaar een wandelaar, of was hij misschien van Zwadderich? Niemand weet er het fijne van. Maar een paar dagen later heeft de politie wel vier andere mannen aangehouden. Waarschijnlijk zijn dat de dieven. Een van hen, 44 jaar oud, werkte bij de drukkerij van de Harry Potterboeken, vlakbij de plek waar de papieren lagen. De drie andere, twee jongens van zestien en een van achttien jaar, boden de eerste drie hoofdstukken van Harry Potter deel vijf te koop aan bij The Sun, voor 40.000 euro. Ze maakten een afspraak op een parkeerplaats in de buurt van de drukkerij. Daar kon de politie hen toen zo oppakken. Misschien hoopten de dieven dat ze net zo rijk zouden worden als schrijfster J.K. Rowling, die inmiddels meer geld heeft dan de Engelse koningin. En er zijn, alleen al in Engeland, al zo'n 300.000 kinderen en volwassenen die Harry Potter and the Order of the Phoenix vast bij de boekhandel besteld hebben. In juni komt de Nederlandse vertaling uit, ook daarvoor hebben al veel, Nederlandse, mensen een bestelling geplaatst.

Intussen heeft Harry vaker last van dieven. Op internet hebben al een heleboel mensen een nep deel 5 gezet, zonder erbij te zeggen dat het nep is. Ook zijn er pompoenen geroofd van Hagrids pompoenenveldje in Schotland, waar gewerkt wordt aan de derde Harry Potterfilm.

Voor meer Harry Potternieuws kun je het beste kijken op www.avondprofeet.cjb.net