`Grieks was een lachertje'

,,Grieks was werkelijk een lachertje. Letterlijk dan. We stonden met de enige vier leerlingen die Grieks hadden te wachten voor de auladeur, totdat om tien voor negen eindelijk de voorzitter van de examencommissie eraan kwam. Zo officieel en streng als we zeven dagen eerder waren toegesproken, zo amateuristisch ging het er aan toe. `Ja, sorry jongens, we hebben voor jullie niet de moeite genomen om bordjes met jullie examennummers op de tafels te zetten.' Verdorie, worden we ook niet serieus genomen...

Vijf minuten later hadden we elk een plekje gezocht, een paar tafels van elkaar verwijderd, in die immens grote, lege, galmende aula. Voor ons stonden vier surveillanten en de voorzitter. Een beetje lacherig werden we toen hij officieel voorlas wat er op de envelop stond en er een vijfde surveillant binnenkwam. Nadat een van ons had gecontroleerd of het klopte wat de voorzitter had voorgelezen, maakt hij het pakketje open. ,,Ton, neem jij die rij?'', stelde hij nog serieus voor, maar het was te laat. Drie mensen schoten in de lach en al snel volgde de rest. Met een laatste snik bij de gedachte aan het feit dat we toch minstens één hele surveillant per persoon tot onze beschikking hadden en dat we daarmee allemaal tegelijk naar de wc begeleid zouden kunnen worden, stortte ik mij op het verhaal van Odysseus.''

(Freya de Mink, Deventer)

Klachten of opmerkingen over je examens? Spui je ervaringen op www.nrc.nl/scholieren. De origineelste inzendingen krijgen twee kaartjes voor het Lowlands festival.