Eis vijf jaar wegens belediging koning

Tegen de Marokkaanse uitgever en hoofdredacteur Ali Lmrabet van het weekblad Demain is vijf jaar gevangenisstraf geëist wegens `belediging van de koning, van de monarchie en van de territoriale eenheid'. Een en ander heeft betrekking op het herafdrukken van een interview met een Marokkaanse republikein dat eerder in een Spaans blad verscheen. De procureur-generaal eiste tevens een boete van 10.000 euro en een verschijningsverbod van zowel het weekblad Demain als de Arabisch-talige versie Doumane. Volgens Lmrabet, die sinds vorige week een hongerstaking houdt op de redactieburelen van zijn bladen, is de eis een bewijs dat hij het slachtoffer is van een `politiek proces' gericht tegen de vrijheid van meningsuiting. Lmrabet verklaarde vanochtend door te gaan met zijn hongerstaking. Woensdag wordt het vonnis van de rechtbank in Rabat verwacht.