Country koningin en echtgenote

June Carter Cash behoorde in Amerika tot de grand old ladies van de lichte muziek. Ze was sinds 1968 de echtgenote van countryster Johnny Cash. Haar moeder Maybelle zat in de Carter Family, een trio waarvan in 1927 de eerste plaat verscheen. Hun muziek beïnvloedde tal van artiesten, van de Louvin Brothers tot Emmylou Harris. Het bezorgde de Carters een bijna koninklijke status en vormde de basis van een dynastie die voortleeft in June's dochter Carlene Carter en stiefdochter Rosanne Cash, beiden succesvolle zangeressen.

June Carter werd op 23 juni 1929 geboren in Copper Creek, Virginia. Als tiener trad ze al op met haar moeder en zusters. Het was in die tijd, zeker in het zuiden van de VS, de enige mogelijkheid voor vrouwen om op een podium te staan: als echtgenote of dochter van. Aan die bekrompenheid heeft June Carter zich als zoveel anderen pas in de jaren '50 kunnen ontworstelen.

In 1949 had June Carter een hit met een hilarische bewerking van Baby, It's Cold Outside. Ze had ook acteertalent en trad op in talloze televisieshows en films. Haar laatste rol speelde ze in 1997 naast Robert Duvall in The Apostle.

Aan het eind van de jaren '50 was Carter op tournee met Elvis Presley toen ze Johnny Cash ontmoette. Het was liefde op het eerste gezicht, maar ze verafschuwde zijn verslaving aan drank en amfetaminen. Die mengeling van aantrekking en afstoting gaf ze meesterlijk gestalte in haar samen met Merle Kilgore geschreven Ring of Fire, een nummer dat een hit werd voor Johnny Cash.

Na hun huwelijk in 1968 was ze de reddende engel voor Cash. Haar eigen zangcarrière hervatte ze pas op 70-jarige leeftijd met het album Press On, waarvoor ze een Grammy Award won.

June Carter stierf gisteren in Nashville aan complicaties na een hartoperatie. Met haar overlijden verliest de countrymuziek een icoon, en de ernstig met zijn gezondheid sukkelende Johnny Cash de liefde van zijn leven.