`Congo verrekt na fixatie VN op Irak'

De VN-commissaris voor de mensenrechten, de Braziliaan Vieira de Mello, heeft de internationale gemeenschap er gisteren van beschuldigd Congo te laten stikken omdat ze alleen maar oog heeft voor Irak.

,,Congo is werkelijk het acute probleem. Mensen sterven er bij honderden en dat gebeurt nergens anders in de wereld. Maar wie besteedt er aandacht aan?'', verzuchtte de VN-commissaris in een vraaggesprek met het persbureau Reuters.

Volgens de Braziliaan is ,,het van groot belang om te laten zien dat de levens van Congolezen net zo belangrijk zijn als die van Irakezen of andere levens op deze planeet''. Maar het is lastig om internationale belangstelling voor Congo te wekken, of voor wat dan ook in Afrika, zei De Mello, omdat de wereld geobsedeerd is door Irak. Hij sprak van ,,een monopolie''. ,,Ik erger me aan de exclusieve aandacht die Irak de laatste maanden gekregen heeft.''

Vierra de Mello, een carrièrediplomaat binnen de Verenigde Naties, volgde acht maanden geleden de Ierse ex-president Mary Robinson op als mensenrechtencommissaris. Hij hanteert een andere stijl dan zijn uitgesproken voorganger. Tot nu toe gaf hij steeds de voorkeur aan het uitoefenen van druk achter de schermen boven de publieke confrontatie. Hij was humanitaire VN-coördinator in het oosten van Congo. Hij heeft ook het VN-bestuur geleid in Oost-Timor en Kosovo.

In Oost-Congo slachten rivaliserende milities elkaar en de plaatselijke bevolking af, zonder dat de plaatselijke VN-troepen bij machte zijn om in te grijpen. Daarvoor hebben ze het mandaat en de mankracht niet. Ze staan met 700 man tegen een overmacht van 28.000 strijders. Ze kunnen alleen de 10.000 vluchtelingen beschermen die rondom de VN-gebouwen hun heil hebben gezocht. VN-secretaris-generaal Kofi Annan wil uitbreiding van de vredesmacht in Congo maar de Veiligheidraads heeft het te druk met een nieuwe resolutie voor Irak. Volgens De Mello is het de hoogste tijd dat de Veiligheidsraad voor voldoende troepen in Congo zorgt.