Bunkers (2)

In het Cultureel Supplement van 2 mei 2003 worden Duitse verdedigingswerken beschreven. Het lijstje geeft een selectie. Een van de markantste Duitse overblijfselen is wel De Kop van Deelen bij Arnhem, waar ik in 1958 en 1959 mocht dienen bij de Koninklijke Luchtmacht. Op de Kop zelf stond een grote bunker waar ik werkte in de codekamer. De barakken van de manschappen waren gevestigd in boerderijachtige bunkers die vanuit de lucht een dorpje leken. De kantine leek op een kerk. Op het `kerkplein' stonden wij, en ik neem aan de Duitsers in de oorlog, op appèl. Bij Schaarsbergen was een gigantische bunker (de grootste van Nederland werd gezegd) die diende als luchtverkeerscommando voor de Duitse Luftwaffe. Eigenaardig is dat het hele gebied, startbanen incluis, niet op kaarten te vinden is.