Brits verbod op vluchten naar Kenia

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw Zeeland hebben hun onderdanen gewaarschuwd voor terroristische aanslagen in Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Het verst gaat de Britse regering die gisteravond Britse vluchten van en naar Kenia heeft verboden. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington gaf gisteren een reiswaarschuwing af voor Kenia, en waarschuwde later op de dag Amerikaanse onderdanen voor de onmiddellijke dreiging van een terroristische aanslag in de Saoedische havenstad Jeddah.

Het Britse besluit om het vliegverkeer naar Kenia voorlopig stil te leggen, houdt mogelijk verband met berichten over de terugkeer van de door de FBI gezochte terrorist Fazul Abdullah Mohammed naar Kenia. De Keniase autoriteiten meldden gisteren dat Mohammed, die wordt verdacht van onder andere de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in augustus 1998, waarschijnlijk vanuit Somalië naar de Keniase stad Mombasa is gereisd en dat hij mogelijk nieuwe aanslagen voorbereidt. Maar volgens de Keniase minister van Veiligheid, Chris Murungaru, heeft zijn land de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen en is het Britse vliegverbod ,,buitensporig''. Kenia heeft zelfs aangekondigd zelf extra vluchten in te zetten om zo'n 1.200 gestrande Britse passagiers naar hun vaderland terug te brengen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat zijn consulaat in Jeddah ,,een onbevestigd rapport'' heeft ontvangen over ,,een mogelijke terroristische aanslag'' in Jeddah. Met een verwijzing naar de aanslagen van maandag op drie buitenlandse woonwijken in Riad, waarbij 34 mensen om het leven kwamen, zegt Washington het zekere voor het onzekere te nemen.

In navolging van de VS riepen Australië en Nieuw Zeeland hun onderdanen vandaag op voorzichtig te zijn in Maleisië, Thailand, Singapore, de Filippijnen, Oost-Timor en Brunei.

Veiligheidsfunctionarissen in Libanon meldden gisteren de arrestatie, in samenwerking met hun Syrische collega's, van negen verdachten die een reeks van aanslagen zouden hebben beraamd, onder andere op de Amerikaanse ambassade in Beiroet.