Amsterdam bezuinigt zes miljoen euro

De gemeente Amsterdam wil in de nieuwe Kunstenplanperiode 2005-2008 zes miljoen euro (10 procent) bezuinigen op cultuur. De verdeling van de bezuinigingen wordt overgelaten aan de Kunstraad.

Dat maakte wethouder H. Belliot (Cultuur) gisteren bekend bij de presentatie van de Voorjaarsnota aan de Gemeenteraad. De bezuinigingen maken deel uit van een grote bezuiniging van 100 miljoen euro die vrijwel alle posten treft. De raad besluit op 18 juni over de plannen. Het Stedelijk Museum, dat voor een grote verbouwing staat, wordt ontzien in de korting.

De kunstwereld toont zich geschokt door de bezuinigingen. De Kunstraad, adviesorgaan van Belliot, die nu de bezuinigingen moet verdelen, liet onlangs in een ongevraagd advies weten dat er juist 26 miljoen euro bijmoest om de Amsterdamse cultuur niet te laten afzakken tot onder een aanvaardbaar niveau.

Een woorvoerder van wethouder Belliot toont zich geërgerd over de `krokodillentranen' van de cultuursector: ,,Ze vergeten dat er afgelopen jaar maar liefst 228,5 miljoen euro is vrijgemaakt voor de kunst, voor de Stadsbibliotheek, voor de verbouwing van Carré, het Stedelijk Museum en de Stadsschouwburg. Deze bezuinigingen zijn voor iedereen pijnlijk, Belliot moet in de zorg 5 miljoen euro bezuinigen, wat veel erger is. Ik zie niet in waarom de kunst dan ontzien moet worden.'' Wethouder H. Belliot zegt dat zij als wethouder gewoon `haar huiswerk' heeft gedaan. In Het Parool van vandaag zegt zij: ,,Luister, 22,8 miljoen euro, dat is héél véél geld. Daar is door mijn collega's in het college héél véél over gemopperd.''

Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam en het Holland Festival: ,,Amsterdam zit op een belangrijk punt. Willen we meetellen internationaal, of willen we afglijden tot het niveau van een provinciestad? Deze bezuinigingen wijzen op het laatste.''

Martijn Sanders, directeur van het Amsterdamse Concertgebouw, acht bezuinigingen op de kunstbegroting feitelijk onmogelijk: ,,Van de kunstsector wordt steeds meer verwacht: inspanningen voor allochtone kunst, educatie, verbreding van het publiek, enzovoorts. Daarnaast moeten wij voldoen aan allerlei nieuwe bepalingen, zoals over brandveiligheid en arbowetgeving. Dat kan niet, als er nu geld afmoet. Dus bij een bezuinigingsronde wil ik graag van de politiek horen aan welke eisen wij dan niet meer behoeven te voldoen.''

Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg wordt vanaf volgend jaar reeds 74.000 per jaar gekort op een jaarbudget van 3,5 miljoen euro. De schouwburg wordt uitgebreid met een nieuwe grote zaal. Daamen: ,,We krijgen een extra gebouw erbij maar we krijgen geen geld voor het gebruik ervan. Daar word ik niet vrolijk van.'' Ivo van Hove, vaste bespeler van de schouwburg: Dit is een typisch Nederlandse spagaat. Allemaal gebouwen neerzetten en geen geld voor de exploitatie ervan geven.''