Ahold neemt AEX op sleeptouw

Na een aarzelende ochtend wist de effectenbeurs in Amsterdam vanmorgen tegen het middaguur toch de weg omhoog te vinden. Het supermarktconcern Ahold steeg 12,6 procent en nam daarmee de AEX-index 6,1 punten (2,1 procent) naar boven tot 290,26 punten.

Ahold kwam voorbeurs met de omzetcijfers over het eerste kwartaal. De omzet daalde ruim 11 procent. Het onthaal op de beurs was toch goed, omdat er zonder wisselkoersinvloeden wel een behoorlijke stijging was.

Ook Buhrmann ging fors omhoog. Het handelshuis liet een koerswinst van 13,2 procent zien. Andere winnaars waren LogicaCMG (plus 8,3 procent) en Akzo Nobel (plus 7,1 procent). Vier fondsen noteerden een klein verlies. Getronics, KPN, Heineken en TPG moesten tussen de 1,3 en 0,2 procent terug.

De MidKap-index volgde aarzelend de AEX-index. De index voor middelgrote fondsen noteerde een minieme winst van 0,3 punten op 278,34 punten. Dat is een plusje van 0,1 procent. Aan het begin van de handelsdag stond de MidKap-index nog op een klein verlies.

Grootste stijger was Rodamco Asia met een koerswinst van 3,5 procent. De vastgoedbelegger kwam voorbeurs met de jaarcijfers over het gebroken boekjaar. Het operationele resultaat steeg met bijna 17 procent.

Andere koplopers waren de uitzendorganisaties Vedior en Randstad en luchtvaartmaatschappij KLM. Onderaan de lijst met middelgrote fondsen prijkten Boskalis, Rodamco Europe en Imtech.

Bij de lokale fondsen bleek OpenTV met een winst van bijna 13 procent gewild. De producent van software voor interactieve televisie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder verlies gemaakt dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De overige beurzen in Europa lieten ook overwegend winsten zien. De belangrijkste graadmeters in Londen en Frankfurt, respectievelijk de FTSE-100 en de DAX-index, stegen meer dan 1 procent. De CAC-index in Parijs bleef achter met een stijging van 0,8 procent.

In de Europese valutahandel wist de euro maar net boven de 1,14 dollar te blijven. Rond het middaguur stond de munteenheid op 1,1430 dollar tegen een slot van 1,1455 gisteren. In ponden sterling daalde de euro van 0,7060 naar 0,7050 pond. In Tokio sloot de Nikkei-index 0,1 procent hoger op 8117,29 punten.