Zieke zeehond mag toch naar opvangcentrum

De Tweede Kamer heeft zich gisteren eensgezind verzet tegen de plannen van demissionair minister Veerman (Landbouw, CDA) om de opvang van zieke zeehonden fors te beperken. De Kamer viel vooral over een passage in de nieuwe Leidraad `Opvang grijze en gewone zeehonden' van het ministerie, waarin staat dat door het onthouden van hulp aan zieke zeehonden de dieren ,,in hun waarde'' worden gelaten. Er bleek echter sprake van een misverstand. Van een verbod op het helpen van zieke zeehonden was volgens Veerman geen sprake. Alleen zal in de beschermde gebieden voor zeehonden, gesloten voor menselijk verkeer, niet meer actief naar zieke zeehonden worden gezocht. Treffen natuuropzichters toch een zieke zeehond aan, dan mogen zij bepalen of de zeehond moet worden opgevangen. De bewuste passage zal worden aangepast, beloofde de minister.