WAT DOEN DE KINDEREN

Tijgers steunen

Iedere zondag in mei, op Hemelvaartsdag en de beide Pinksterdagen wordt in Apenheul extra aandacht besteed aan tijgers. De tijger is nog niet uitgeroeid, maar zijn leefomgeving wordt vernietigd en door de illegale handel in tijgerorganen zijn er van de 100.000 tijgers nog maar 5.000 over. Europese dierentuinen proberen dit jaar 250.000 euro in te zamelen voor verschillende tijgerprojecten. Ook Apenheul doet mee aan de campagne, al is er in dit Apeldoornse park geen tijger te bekennen. Wel zijn er Azië-activiteiten met een speurtocht o.a. langs de wanderoes (ook wel `leeuwen-staart makaken' genoemd), die in India in hetzelfde gebied leven als de Bengaalse tijgers. Onderweg moeten vragen worden beantwoord, opdrachten uitgevoerd en ook is er een kleine tijger-stormbaan! Als de hele speurtocht goed is afgerond, ontvangen de kinderen een orang oetan poster.

Aziatische activiteiten tussen 12 en 16u op zo in de maand mei, Hemelvaartsdag en Pinksteren in de Apenheul, J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn. Open van 09u3-17u, in juni, juli en aug tot 18u. Toegang van kinderen van 3 t/m 9 jaar €11, vanaf 10 jaar €13 en 65+ €12. Inl 055-3575700 of www.apenheul.nl

Verjaardag vieren

Jip en Janneke zijn dit jaar precies vijftig jaar een paar en daarom zijn er volgende week door heel Nederland 50 exposities met 50 kleurenprenten van Jip en Janneke van Fiep Westendorp. In de etalage van de Utrechtse boekwinkel Broese zijn die prenten vanaf 19 mei vanaf 15u30 te zien en die dag is er ook een kinderdisco, prijsvraag en kinderen kunnen op de foto als Jip en Janneke.

In Middelburg komen vijf leden van BoeF, het Drvkkery Kinder Boeken Forum, 21 mei vanaf 14u30 voorlezen uit de leukste boeken van Annie M.G. Schmidt bij de Drvkkery op de Markt. Natuurlijk uit Jip en Janneke, maar ook uit Otje. Iedereen is welkom, jong en oud, als je maar van Annie houdt. En als kinderen willen kunnen ze verkleed komen als iemand uit de boeken van Annie M.G. Schmidt; dan kunnen ze op de foto.

In samenwerking met Z@ppelin, het kindernet van de publieke omroepen, worden er Jip- en Jannekeverkiezingen gehouden en er is een jubileumboek in kleur gemaakt.

Ook is er de expositie Op Bezoek bij Jip en Janneke in het Maarten van Rossummuseum in Zaltbommel, de geboorteplaats van Fiep Westendorp. Er wordt aandacht besteed aan de illustraties van Fiep Westendorp in Jip en Janneke met de eerste krantenstroken in Het Parool, de eerste drukken van de boekjes tot en met de uitgave in het Latijn. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag. Ze leren schrijven met een kroontjespen, terwijl ze in ouderwetse schoolbanken zitten. Bij het verhaal De telefoon gaat kunnen ze met elkaar telefoneren via een ouderwets slingertoestel. Er is een luisterwand, waar uit grote bloemen de verhaaltjes klinken en zittend aan een ronde tafel kunnen kinderen hier creatief bezig zijn: zich verkleden als Jip & Janneke, een hoedje van papier vouwen of net als hun idolen een figuurtje uit klei maken. Een plaatselijke keramist gaat die werkstukken later bakken.

Inl over alle exposities via www.jipenjanneke.nl Op bezoek bij Jip en Janneke t/m 2 okt in het Maarten van Rossumnmuseum, Nonnenstraat 5, Zaltbommel Open di t/m vr 10-12u30 en 13u30-16u30 za en zo 14-16u30. Inl 0418-512617

Naar Suske en Wiske gaan

Ben je fan van het Belgische stripduo Suske en Wiske ga dan 17 en 18 mei naar de Efteling. Alle striphelden uit Suske en Wiske lopen er rond zoals Sidonia, Lambiek en Jerom. Er zijn strip- en tekenworkshops, look-alike-wedstrijden, een expositie met oude tekeningen en -spullen, de Spokenjagers zingen liedjes uit de Suske en Wiske-musical en de nieuwste strip De Laatste Vloek kan worden gekocht, gesigneerd door de tekenaars en schrijvers. En voor wie rustig in de stripwereld weg wil dromen: er is een zithoek met kussens en sofa's met wel 1000 stripalbums.

Suske en Wiske-weekend op 17 en 18 mei van 10-18u in de Efteling, Europalaan 1, Kaatsheuvel. Toegang kinderen t/m 3 jaar gratis, vanaf 4 jaar €22 p.p. Inl www.efteling.nl

Bouwen aan Rotterdam

Onder begeleiding van tientallen architecten kunnen 640 kinderen van 7 t/m 12 jaar uit Rotterdam en omgeving op zondag 25 mei kennismaken met architectuur. Zij gaan met knutselmaterialen hun eigen gebouwen (maquettes) ontwerpen. Vanaf 13u is de Cruiseterminal in Rotterdam open. Eerst krijgen ze dia's, foto's en maquettes te zien om inspiratie op te doen voor wat ze die middag zullen ontwerpen. Vervolgens gaan ze met hun eigen architect naar de `bouwplaats'. De architect zorgt er onder meer voor dat de kinderen leren hoe ze verschillende vormen kunnen maken en wat de basis van een gebouw is. De middag wordt om 16u30 besloten met een spetterende slotact en daarna mogen de bouwwerken mee naar huis worden genomen. Een speciale jury selecteert 25 maquettes, waarvan een reizende tentoonstelling wordt gemaakt die op verschillende plaatsen te zien zal zijn, voor het eerst op de Dag van de Architectuur (28 en 29 juni).

De kinderen die ze gemaakt hebben worden kort geïnterviewd en een fotograaf maakt foto's.

Rotterdam Bouwt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op 25 mei vanaf 13u in de Cruiseterminal, Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam. Aanmelding via www.rotterdambouwt.nl of via een formulier dat op de Rotterdamse scholen verkrijgbaar is. Deelname is gratis. Inl 010-2133271 of 06-53406292.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl