VS en Zuid-Korea sluiten de rijen

De VS en Zuid-Korea willen de nucleaire crisis rond Noord-Korea op vreedzame wijze oplossen, maar zullen geen kernwapens in het noorden tolereren. Dat hebben president Bush en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Roh Moo-hyun gisteren afgesproken op hun eerste top in Washington.

,,Ik vertrok met zowel zorgen als hoop uit Korea'', zei Roh, een fervent voorstander van verzoening met Noord-Korea, na afloop van het gesprek. ,,Nu keer ik terug met uitsluitend hoop in mijn gedachten.'' In de gezamenlijke verklaring ,,herhalen'' beide leiders hun ,,sterke belofte'' om via ,,internationale samenwerking met vreedzame middelen'' te werken aan beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. ,,We maken goede vooruitgang'', zei Bush over het bereiken van deze vreedzame oplossing.

De relaties tussen de VS en Zuid-Korea stonden de afgelopen maanden onder spanning. Roh heeft zich voor en na zijn verkiezing in december fel verzet tegen elke suggestie dat een militaire aanval op Noord-Korea een optie zou zijn. Nu zei Roh dat het ,,niet eens nodig was om president Bush al mijn argumenten te vertellen om hem te overtuigen''.

Condoleezza Rice, veiligheidsadviseur van Bush, zette wel een kanttekening bij de ,,sterke belofte''. ,,De president ontzegt zich nooit, onder welke omstandigheden dan ook, een optie'', aldus Rice. ,,Niemand zou moeten willen toegeven aan het soort afpersing dat de Noord-Koreanen nu al enkele jaren ten uitvoer brengen.'' Ze verwijst hiermee naar de tegemoetkomingen die Noord-Korea eist.

Noord-Korea zelf stelde vandaag dat het alleen mogelijk is om de openstaande kwesties – ,,inclusief de nucleaire kwestie'' – op te lossen ,,als de VS er voor kiezen om het vijandige beleid ten aanzien van Noord-Korea te beëindigen''. Recentelijk hebben de VS en Noord-Korea onderhandeld, maar de VS hebben tot dusver niet positief gereageerd op Noord-Koreaanse voorstellen voor onder meer een niet-aanvalsgarantie van de VS en normalisering van de relaties.

De vraag is wie de eerste stap zet. In de Amerikaans/Zuid-Koreaanse verklaring staat dat ,,president Bush benadrukt dat de Noord-Koreaanse nucleaire programma's in de weg staan van een stoutmoedige aanpak''.

De ,,stoutmoedige aanpak'' is een codewoord geworden voor sterke verbetering van de relaties met, en steun aan Noord-Korea. Bush en Roh zeggen wel dat humanitaire hulp aan Noord-Korea ,,zal worden gegeven zonder link met de politieke ontwikkelingen''. Ook ,,bevestigde'' Bush zijn steun voor het proces van toenadering tussen noord en zuid. Roh zal het ontspanningsbeleid van zijn voorganger dus voortzetten.