Voorkeur Theater

The Sound of Music

The Sound of Music was deze week de grote winnaar van de Johnny Kraaijkamp Musical Awards. De musical, die volgens velen `de moeder aller musicals' is, kreeg twee prijzen voor de beste hoofdrollen (Maaike Widdershoven en Hugo Haenen) en één voor het beste geluidsontwerp.

De kloosterklokken beieren, de aankomende non Maria zingt verlangend over de Oostenrijkse bergen, de moeder-overste stuurt haar als gouvernante naar de strenge kapitein Von Trapp met zijn zeven kinderen en na allerlei verwikkelingen laat ze niet alleen die kinderharten smelten, maar ook het zijne. Als nieuw gezin weten ze zich tenslotte een weg naar de vrijheid te banen, want het is 1938 en hun geliefde land is onderdeel van het Derde Rijk geworden. Eind goed, al goed, maar niet voordat de klassiekers Do Re Mi, Edelweiss en My Favorite Things luidkeels en helder zijn gezongen.

Maaike Widdershoven, als de hartveroverende Maria, groeit van devoot meisje uit tot de vrouw die het hart van de kapitein doet smelten. Eerst laat ze haar stem af en toe een beetje geëxalteerd overslaan, om allengs te laten horen dat Maria meer zelfvertrouwen krijgt. Hugo Haenen toont genuanceerd hoe de kapitein in haar ban geraakt. De bijrollen van Anne-Mieke Ruyten en Dick Cohen zijn gaaf en grappig: zelden stonden zulke volleerde kinderen op het toneel. Fris en ongesuikerd.

T/m 18 mei Theater a/d Parade Den Bosch, 21 mei t/m 1 juni Orpheus Apeldoorn. Inl 0900-3005000 of www.musicals.nl

Da Vinci en de drol

Absurdistisch toneelstuk van de Pools-Franse kunstenaar Roland Topor (1938-1997) over de obsessie van een gegoede familie met faecaliën. In hun keurige, smetteloze huis leidt een verstopte wc tot even banale als aanstekelijke scènes. Kees Hulst, Malou Gorter, Tjitske Reidinga en de andere spelers laten zien hoe het hoge en het verhevene met elkaar verbonden kunnen worden. Inl 023-5173910 & www.toneelschuur.nl

15 mei Groningen, Kruithuis. 16 mei Dordrecht, Kunstmin. 17 mei Den Bosch, Bis. 20 mei R'dam, Lantaarn/Venster. 21 mei Zaandam, Zaantheater. 22 mei Arnhem, Schouwburg.

De Presidentes

Ook De Presidentes, een van Werner Schwabs `Fecaliëndrama's', gaat over de strijd tegen de stront. In de versie die regisseur Boris Paval Conen maakt voor het Maastrichtse Vervolg, vieren drie toiletjuffrouwen (Marieke van Leeuwen, Eva van der Gucht en Guusje van Tilborgh) in de wc's van een carnavalstent een eigen bescheiden feestje. Ze mijmeren over de liefde voor een slager, tubaspeler en God. Door hun diep religieuze gevoelens voelen zich verheven boven banale wellust.

T/m 17 mei Derlon Theater, Maastricht. Inl 043-3507171 of www.hetvervolg.nl

Sonic Boom

Choreograaf Wim Vandekeybus maakte met dansers van zijn groep Ultima Vez en acteurs van Toneelgroep Amsterdam, Titus Muizelaar, Kitty Courbois en Joop Admiraal de voorstelling Sonic Boom. Spelen met gevaar en fascinatie voor het risicovolle zijn twee motieven. Vandekeybus doet recht aan de gelauwerde acteurs. In Courbois accentueert hij haar trotse allure, bij Admiraal het frêle, bijna broze. Bij Muizelaar buit hij juist diens robuuste postuur uit. Inl 020-6242311 www.toneelgroepamsterdam.nl

15 mei Rotterdamse Schouwburg. 17 mei Groningen, Stadsschouwburg.