Voorkeur Film

Go West, Young Man!

De liefde van filmmakers Peter Delpeut en Mart Dominicus voor westerns bloeide op toen zij als kind keken naar de serie Rawhide. Jaren later gebruiken ze de titelsong van Frankie Laine in hun hommage aan het genre: Go West, Young Man! Go West is een requiem voor de western geworden. Naast filmmakers betonen Delpeut en Dominicus zich vooral filmende archeologen. Als ze de locatie van Shane (George Stevens, 1953) terugvinden, filmen ze liefdevol welke relikwieën uit die film er nog verscholen liggen tussen het dorre gras. In het westen van Amerika blijkt het Wilde Westen nog voort te leven, getuige de bezoekjes aan een zadelmaker en lassomakerij. Er lopen mensen rond op cowboylaarzen en in denim, maar achter deze uiterlijkheden zit geen ziel meer. Het Wilde Westen is verworden tot toeristische attractie.

Regie: Peter Delpeut en Mart Dominicus. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lux, Nijmegen.

Shaolin Soccer

Bruce Lee-adept Stephen Chow wordt wel de laatste Hongkong-ster genoemd die nog niet door Amerika is ingelijfd. Met Shaolin Soccer gaat dat zeker gebeuren. Niet omdat deze bizarre, geëxalteerde mix tussen Kung Fu en voetbal nu zo fenomenaal is, maar origineel is hij wel. Naast de emancipatie van Oosterse gevechtssporten in o.a. Crouching Tiger is het soms ook wel aardig om minder verheven vormen van het genre te zien zoals in deze melodramatische en melige film.

Regie: Stephen Chow. Met: Stephen Chow, Vicky Zhao, Ng Man Tat, Yut Fei Wong. In: 12 bioscopen.

Lot

Lot is een meisje met haren zo geel als het koren op weg naar haar oma. Ze is geen Roodkapje. De wereld om haar heen is weliswaar betoverd, maar niet bedreigend. Lot is een korte film over een oma en een meisje; de beelden bouwen bruggen tussen de levens van kleine meisjes en oude oma's, een verbond tussen twee stadia van kinderlijke stoutheid in een mensenleven. Het is het regiedebuut van actrice Tamar van den Dop en wordt als voorfilm vertoond bij Marion Bridge.

Regie: Tamar van den Dop. Met: Lot Wuisman, Coby Timp. In Rialto, Amsterdam en Haags Filmhuis.

24 Hour Party People

,,Als je moet kiezen tussen de waarheid en de legende, kies dan de legende'', zegt Tony Wilson in 24 Hour Party People, de film van Michael Winterbottom over de periode van 1976 tot 1992 waarin Manchester de navel van de muziekwereld was. Van het eerste optreden van punkband Sex Pistols tot de sluiting van dansclub Hacienda. 24 Hour Party People lijkt op een documentaire over de Britse popgeschiedenis, maar is het niet.

Regie: Michael Winterbottom. Met: Steve Coogan, Lennie James, Paddy Considine, Danny Cunningham, Shirley Henderson. In 7 bioscopen.

Van God los

Van God los, het speelfilmdebuut van Pieter Kuijpers, is geïnspireerd op het verhaal van de bende van Venlo. Het is een traditionele, harde gangsterfilm die duidelijk naar het voorbeeld van Scorsese is gemaakt. Het is vooral de stijl van de voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk cynische genrefilm die imponeert, evenals het uitstekende acteren van de hoofdrolspelers: een lucide Egbert Jan Weeber, de manische bruut Tygo Gernandt en het karakterloze kapstertje Angela Schijf. Het camerawerk (Bert Pot) is subliem.

In Alkmaar, Almere, Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Leiden, Utrecht.