Voorkeur Beeldende Kunst

World Wide Videofestival

De Libanese kunstenaar Walid Ra'ad stelt op het World Wide Video Festival (WWVF) bladzijdes tentoon uit een kladblok; ze staan vol plaatjes van Libanese auto's. Het kladblok is afkomstig van professor Fakhouri, een Libanese historicus die is gespecialiseerd in de burgeroorlog die dat land tussen 1986 en 1991 verscheurde. Telkens na een aanslag ging Fakhouri de straat op om een auto te fotograferen van hetzelfde merk en kleur als de auto die zojuist de slachtoffers had gemaakt. De uitgeknipte foto's van schuldige auto's zijn verzameld in Notebook nummer 72.

Samen met zijn collega Akram Zaatari heeft Walid Ra'ad ook een flinke collectie portretfoto's aangelegd uit de jaren twintig tot zeventig van de vorige eeuw, toen ook in het Midden-Oosten overal de studio's uit de grond schoten om de hoogtepunten uit het familieleven vast te leggen. Een deel van die verzameling is te zien in Amsterdam.

Schitterende series zijn dat, afkomstig uit de enorme verzamelingen fotodozen en bakjes negatieven van Foto Jack, Studio Sherazade en Studio Soussi. Mapping, Sitting toont rijen groepsfoto's uit het leger, klassefoto's en pasfoto's, maar ook foto's die de fotografen op straat namen tegen betaling; rijen poserende mannen op het strand, met ingehouden buik om de borst meer op die van Johnny Weismüller te doen lijken. Ook op het festival een overzicht van twintig jaar installaties met o.m. Rita Myers, Keith Pipers, Juan Downey, Eder Santos en Tony Oursler.

World Wide Videofestival t/m 25 mei in de Passengers Terminal, Piet Hein Kade 27 Amsterdam. Ma t/m wo 11-20u, do t/m zo 11-22u. Inl www.wwvf.nl

Richard Hamilton

Richard Hamilton, grondlegger van de Engelse Pop Art, begon in 1948 met het illustreren van de Ulysses van James Joyce. Het project houdt hem al zijn hele kunstenaarsleven bezig, hoewel het ruim dertig jaar heeft stilgelegen. Tijdens zijn diensttijd in 1947 las en herlas hij Ulysses en in 1948 begon hij te tekenen. In Museum Boijmans Van Beuningen zijn nu alle studies van 7 van de 18 episodes uit de Ulysses te zien.

Ulysses verbeeld. Richard Hamiltons illustraties bij James Joyce t/m 31 aug in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Koenvanmechelen

Sinds 1998 kruist de Belg Koen Vanmechelen nationale kippenrassen met elkaar. Hij begon met de Mechelse Koekoek en de Poulet de Bresse. Daarna volgden de Redcap (Engeland), de Jersey Giant (Amerika) en het Dresdner Huhn (Duitsland). Levende dieren zijn al vaker in de kunst gebruikt. De kippen die Vanmechelen uitzoekt, zeggen iets over het land waar ze vandaan komen.

The Cosmopolitan Chicken Mechelse Dresdner Desire t/m 22 juni in het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Ma 10-18u, di-vr 10-20u30, za 13-20u30, zo 13-17u.

Boris Mikhailov

Boris Mikhailov (1938) is vastbesloten niet nogmaals delen van de Russische geschiedenis te laten uitwissen, zoals in de jaren dertig. De foto's in de Hallen in Haarlem zijn verbijsterend. Mikhailov documenteert het verval en het einde van het socialisme in Rusland. Door de opkomst van het kapitalisme raakten velen dakloos en aan de alcohol en de drugs. Mikhailov maakte opnamen van mensen op de rand van de dood. Hij fotografeerde hen met liefdevolle blik.

Boris Mikhailov: Case History t/m 9 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Diza 11-17u, zo 12-17u.

En verder

Foto's van Robert Wevers t/m 9 juni in de Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. Di t/m zo 11-17u;

Woody van Amen. Van pop art tot nieuwe romantiek t/m 22 juni in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Di-vr 10-17u, za zo 12-17u.

Inside outside, upside downside: Woody van Amen & Global Dimensions t/m 22 juni in het Chabot Museum, Museumpark 11, R'dam. Di-vr 11-16u30, za tot 17u zo 12-17u; Kubistisch Avontuur. Werk van Herbin, Metzinger en Tobeen in Ned collecties t/m 15 juni in Museum de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne. Di-zo 12-17u.