Voorkeur Amsterdam

FILMFESTIVAL

Transgender

Niet iedereen kan of wil er genoegen mee nemen een man of een vrouw te zijn. In De Balie in Amsterdam wordt over dit gegeven voor de tweede keer een filmfestival georganiseerd, het Nederlands Transgender Filmfestival. Vertoond worden o.m. de documentaire Georgie Girl, een film van Anniel Goldson en Peter Wells, over Georgina Beyer, de eerste transseksueel die in een nationaal parlement werd gekozen (in Nw-Zeeland) en de speelfilm Gaudi Afternoon van Susan Seidelman een `komedie en gender-bending detective verhaal ineen'. Gasten zijn onder meer Andy Warhol superstar Holly Woodlawn, een van de beroemdste Amerikaanse drag queens uit de jaren zeventig. Op het witte doek is zij tijdens het festival o.m. te zien in Paul Morrissey's Trash (1970) en in een documentaire van Barry Shils die eerder een portret maakte van de New Yorkse dragscene. Op zaterdag is er een performance van Doran George en Bret Parker. Het festival eindigt met een Gender Masque(e)rade.

De Balie, Kl Gartmanplantsoen 10, Amsterdam, 21 t/m 25 mei. Inl 020 5535100 www.transgenderfilmfestival.com . 22/5 t/m 8/6 Maastricht, Den Haag, Breda, Groningen, Leiden.

POËZIE & MUZIEK

Een noot een woord

Op 16 mei vindt het slot van de Poëzie- en muziekserie Een noot een woord plaats in De Rode Hoed. In samenwerking met David Kuyken (piano). Alexander Skriabin Sonate nr. 9, `Zwarte mis, met nieuwe poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer; Ton de Leeuw Men go their ways, met nieuwe poëzie van Ad Zuiderent. Een noot een woord. Om 16 mei 20u30. Entree €16. De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Res 020-6385606 of Uitlijn (0900) 0191 & www.rodehoed.nl

SCULPTUREN

Amstelglorie

Deze zomer bestaat het volkstuinencomplex Amstelglorie 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt er de beeldententoonstelling Paradijs op de grens gehouden. De 22 kunstenaars die meedoen aan de manifestatie lieten zich inspireren door de volks-, vlinder- en heemtuinen, de lange lanen en paddenpoelen op het complex.

Volkstuinencomplex Amstelglorie, Jan Vroegopsingel 7 (bij de Utrechtsebrug), Amsterdam. T/m 13 juli, van zonsopgang tot zonsondergang.

THEATER

Cloaca

Omdat Bas Heijne's Van Gogh wegens ziekte is vervallen, heeft theatergezelschap Het Toneel Speelt twee extra voorstellingen toegevoegd aan de slotreeks van Cloaca in de Stadsschouwburg. De populaire komedie van Maria Goos (Oud geld, Familie) gaat over een vriendschap van vier heren in midlife crisis. Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat zijn genomineerd voor de Louis d'Or; Marleen Stolz voor de Colombina.

16-19 mei Stadsschouwburg. Inl 020 5237767 of www.hettoneelspeelt.

BEELDENDE KUNST

Erik Andriesse

Erik Andriesse, de kunstenaar die tien jaar geleden onverwachts op 36-jarige leeftijd overleed, wordt deze zomer herdacht met tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag en De Pont. Bloemen en dieren waren zijn favoriete onderwerpen. In een virtuoos handschrift tekende en schilderde hij uitbundig gekleurde zonnebloemen, amaryllissen, lelies en magnolia's, in alle stadia van bloei tot verval. Ook schedels en skeletten vormden een geliefd thema. Een verblijf op Bonaire inspireerde hem later tot het schilderen van tropische zeedieren als kreeften en schildpadden.

Erik Andriesse. 17 mei t/m 14 september in De Pont, Tilburg. 17 mei t/m 24 augustus in het Gemeentemuseum Den Haag. Inl www.depont.nl en www.gemeentemuseum.nl