Vervoer mag weer

In de Gelderse Vallei mogen sinds vanochtend weer consumptie-eieren en slachtkuikens worden vervoerd. De versoepeling geldt ook voor het vogelpestgebied Beneden-Leeuwen (Land van Maas en Waal). Handel en vervoer blijven wel aan regels gebonden. De vleeskuikens mogen alleen worden geslacht bij een slachterij in Cuijk en het vlees mag niet worden geëxporteerd. De versoepeling geldt ook voor het vogelpestgebied rond Beneden-Leeuwen. In Limburg blijft het vervoersverbod onverminderd van kracht.

Het ministerie van Landbouw vindt de versoepelingen verantwoord, omdat er al geruime tijd geen nieuwe uitbraken van vogelpest meer zijn geweest. Alle pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei en het gebied Beneden-Leeuwen zijn al een maand geleden geruimd. Alleen aan de randen van het gebied zijn nog enkele pluimveebedrijven over. Het zal volgens landbouworganisatie GLTO nog wel even duren voordat de pluimveebedrijven in de gebieden weer normaal zullen draaien. Er is op de bedrijven nog veel besmette mest aanwezig, die eerst moet worden afgevoerd.

Vanmiddag bood de Dierenbescherming samen met de Nederlandse Belangenvereniging voor Hobbydierhouders een petitie aan bij demissionair minister Veerman (Landbouw, CDA) tegen de ruiming van hobbykippen en siervogels, vergezeld van meer dan 10.000 handtekeningen.