Veenhof nieuwe topman Wessanen

Wessanen heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. De 57-jarige Ad Veenhof, afkomstig van Philips, gaat het geplaagde Amstelveense voedingsmiddelenconcern leiden. Veenhof vervangt Mac Zondervan die na een dienstverband van 29 jaar en een recente reeks winstwaarschuwingen het bedrijf verlaat.

Dat heeft de onderneming, producent van natuurlijke en speciale voeding, gisteren bekendgemaakt. Veenhof was bij het elektronicaconcern bestuurder van de divisie voor huishoudelijke apparatuur (zoals koffiezetapparaten) en lichamelijke verzorging (zoals scheerapparaten). Veenhof vertrok in maart plotseling bij Philips, volgens berichten in de media omdat één of twee door hem gewenste overnames geen groen licht van de raad van bestuur hadden gekregen. Veenhof was dertig jaar in dienst bij Philips.

Wessanen maakte gisteren de kwartaalcijfers bekend. Het concern, dat 10.000 werknemers heeft, trok daarbij ,,voorzichtigheidshalve'' de eerder afgegeven winstverwachting voor 2003 weer in.

Voor het tweede kwartaal verwacht Wessanen een verlies gelijk aan dat van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat bedroeg 1,4 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 5,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat voor bijzondere posten en afschrijvingen was 1 miljoen euro positief, tegen 7,2 miljoen euro vorig jaar.

De omzet daalde met 10 procent tot 614 miljoen euro. Die daling was het gevolg van het negatieve effect van de zwakke dollar. Gerekend met constante wisselkoersen steeg de omzet met 5 procent.

De verliezen werden met name veroorzaakt door de Amerikaanse activiteiten van `Tree of Life', distributeur van natuurvoeding en delicatessen voor Amerikaanse supermarktketens. Deze onderneming leed een verlies van 7,4 miljoen euro, mede door het verlies van twee grote klanten in de Verenigde Staten. Ook ,,voortgaande druk op klanten'' droeg bij aan de rode cijfers, zo stelt Wessanen in een verklaring. De reeds ingezette reorganisatie van de Amerikaanse activiteiten is versneld. Driehonderd werknemers worden ontslagen.

Tijdens een telefonische persconferentie deelde de vertrekkende topman Zondervan mee dat Wessanen niet te koop is. Er zou belangstelling zijn voor een overname van het bedrijf door participatiemaatschappijen, die Wessanen dan van de beurs zouden halen. Door speculaties over zo'n mogelijke overname was de koers op de Amsterdamse beurs de afgelopen dagen fors opgelopen. Beleggers reageerden gisteren negatief op de verklaringen van het concern dat het niet te koop staat. Het aandeel daalde met 8 procent. Vanochtend daalde de koers verder met 2,8 procent tot 5,64 euro.