Vechtmachine Juventus laat Real kansloos

Titelhouder Real Madrid is gisteren uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League. De Spaanse sterrenploeg verloor met 3-1 van Juventus, dat eind mei in de finale in Manchester met AC Milan een Italiaanse eindstrijd speelt. In 2000 hadden Real en Valencia de primeur met een Spaanse Europa Cup 1-finale.

Real verdedigde in Turijn een 2-1 voorsprong tegen Juventus, dat in de return meteen in de aanval ging. Na een vlammende vrije trap van de Braziliaan Roberto Carlos, die de stilstaande bal met veel effect met de buitenkant van de linkervoet bijna in het Italiaanse doel draaide, kreeg Real weinig kansen meer. Juventus dicteerde het spel en miste via de Tsjech Nedved en de Italiaan Del Piero goede scoringskansen.

Na een klein kwartier opende de Franse spits Trezeguet de score voor Juventus. Nedved en Del Piero stonden aan de basis van het doelpunt dat het uitverkochte stadion Delle Alpi in vuur en vlam zette. Juventus kon achterover leunen bij een 1-0 voorsprong, die de 2-1 nederlaag in Madrid goedmaakte. Nog voor rust miste Guti van Real een grote kans op de gelijkmaker. De vervanger van de geblesseerde Ronaldo – de Braziliaan moest vorige week in de heenwedstrijd met een dijbeenblessure uitvallen – schoot de bal van dichtbij tegen de uitblinkende doelman Buffon aan. De keeper van Juventus, die de Nederlander Van der Sar drie jaar geleden verdrong, vormt de ruggengraat van een elftal dat door trainer Lippi tot een homogene vechtmachine is gekneed.

Lippi, look-alike van de Amerikaanse acteur Paul Newman en de Nederlandse nieuwslezer Harmen Siezen, is het brein achter het succes van Juventus, dat vorige week de Italiaanse titel prolongeerde en zich gisteren voor de zevende keer voor de Europa Cup I-finale plaatste. De laatste eindzege in de Champions League dateert van 1996, toen Ajax werd verslagen. Lippi verhuisde in 1998 naar Inter, waar hij minder succes had, om vervolgens weer bij de `Oude Dame' uit Turijn terug te keren.

Lippi predikte tegen Real fanatiek aanvalsspel en werd vlak voor rust op zijn wenken bediend. Del Piero kapte en draaide de bal met zoveel vernuft, dat Hierro en Salgado werden dolgedraaid. Del Piero scoorde vervolgens met een strak schot in de korte hoek en hielp Juventus aan een 2-0 ruststand. Op de tribunes klonk `Olé, olé', waarmee de Italiaanse tifosi de spot dreven met de aanmoedigingen die Real in thuiswedstrijden ten deel vallen.

Met de amper fitte Ronaldo in de plaats van Conceiçao won Real na de pauze aan aanvalskracht, zonder dat Juventus in grote problemen kwam. De Spanjaard Raúl bleek nog niet hersteld van een blindedarmoperatie en maakte een fletse indruk. De Fransman Zidane, bij elke balcontact uitgefloten, had last van zijn rug en kreeg tegen zijn oude club weinig speelruimte. Hij werd vaak hinderlijk voor de voeten gelopen door de Nederlandse balafpakker Davids, die voor de tweede keer de finale van de Champions League bereikte. In 1998 verloor hij in de eindstrijd met `Juve' van Real. Davids speelt net als toen een finale tegen zijn vriend Seedorf, die nu voor Milan uitkomt.

Onverwachts kreeg Real gisteren uitzicht op een verlenging, toen Ronaldo zich halverwege de tweede helft slim over het been van Montero liet vallen. De Zwitserse arbiter Meier gaf terecht een strafschop, die door de Portugees Figo werd gemist. Doelman Bufon deed zijn reputatie van penalty-killer eer aan. Hij stopte de slap ingeschoten bal eenvoudig.

De misser van Figo was beslissend in de meeslepende wedstrijd. Opgezweept door de eigen aanhang maakte Juventus in de slotfase een onoverwinnelijke indruk. Een kwartier voor tijd scoorde Nedved `in de loop' op aangeven van Del Piero met een vlammend schot. De Tsjechische alleskunner kreeg even later een gele kaart, waardoor hij de finale moet missen. Huilend bedankte Nedved na afloop het publiek. De late tegentreffer van Zidane had de Italiaanse feestvreugde niet meer kunnen temperen.

Juventus

3

Real Madrid

1

Ruststand 2-0. 12. Trezeguet 1-0, 43. Del Piero 2-0, 73. Nedved 3-0, 89. Zidane 3-1. Schdsr: Meier (Zwi). Tsch: 67.000. Gele kaart: Montero, Tacchinardi, Nedved (Juventus), Figo, Hierro, Salgado, Conceiçao (Real).