Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over seriemoordenaar Koos H. die 23 jaar geleden drie meisjes vermoordde en wiens advocaat nu wil dat hij begeleid verlof krijgt en misschien zelfs gratie. Verder auteur Tom Lanoye over de Belgische verkiezingen. Ned.1, 20.30-20.57u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Gevaarlijke moeders. De advocaat van Wanda R. (moeder van het meisje van Nulde) hoopt in hoger beroep op een korte gevangenisstraf voor zijn cliënte, zodat zij na detentie weer voor haar kinderen kan zorgen. Portretten van een aantal gezinnen waarin `gevaarlijke moeders' een tweede kans proberen te krijgen. Ned.3, 21.15-22.00u.

Sowing Seeds of Hunger. Over kinderen in Mozambique en Zambia die hun ouders door aids hebben verloren. Om in hun levensbehoeften te voorzien wordt hen geleerd gewassen te kweken. BBC World, 23.30-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat met o.a. de Amsterdamse burgemeester Cohen, Amsterdammers, Marokkaanse jongeren en leerkrachten over de Marokkaanse jongeren die op 4 mei met herdenkingskransen voetbalden en joden uitscholden. Ned.1, 21.55-22.40u.

Nightclub. Roker, cineast en columnist Theo van Gogh, voorzitter Willem van den Oetelaar van de antirookbeweging Clean Air Now en Ton Wurtz van de Stichting Rokers Belangen zetten een boom op over roken. Veronica,

22.00-22.50u.

MUZIEK

Jazz: Angie Stone. Portret van Angie Stone, één van de vele jonge soulzangeressen van dit moment. Haar muziek is een mengeling van oude soul, gospel, hiphop en spoken word. Ned.3, 0.25-1.25u.

FILM

The Truth about Cats and Dogs (Michael Lehmann, 1995, VS). Lafhartige romantische komedie varieert op Cyrano de Bergerac. Vermeend onaantrekkelijke presentatrice van radioprogramma over dieren (Janeane Garofalo) laat zich tijdens uitjes met fotograaf Ben Chaplin representeren door bloedmooie buurvrouw Uma Thurman. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987, VS). Voor een grijpstuiver vervaardigde tienermusical werd onverwacht kassucces. In de zomer van 1963 verliest bleu meisje van goede komaf (Jennifer Grey) haar onschuld dankzij paria Patrick Swayze's onderricht in de dirty mambo. In zijn monogame hitsigheid een typische exponent van de jaren 80. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Fan (Tony Scott, 1996, VS). Robert De Niro varieert op zijn rol in Cape Fear als ziekelijke supporter van honkballer Wesley Snipes. Zo voelt hij zich geroepen om diens rivaal voorgoed uit te schakelen. Beetje leeg effectbejag. V8, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actie-komedie laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Als `de Sloper' komt hij in actie tegen een vervaarlijke goeroe (Wesley Snipes) die in een toekomstig, paradijselijk Los Angeles een verhuld totalitaire maatschappij creëerde. RTL5, 22.20-0.25u., onderbroken door reclame.

L'autre côté de la mer (Dominique Cabrera, 1997, Frankrijk). Speelfilmdebuut geeft verdienstelijk beeld van de problematiek in en rond Algerije. Claude Brasseur als Fransman die na de onafhankelijkheid in 1962 in Algerije is blijven wonen. In Parijs ontmoet hij een Algerijn die sinds zijn geboorte in Frankrijk verblijft. TV5, 22.25-24.00u.

Der geteilte Himmel (Konrad Wolf, 1964, DDR). Verfilming van Christa Wolfs vermaarde, politieke liefdesroman (uit 1963) over het gespleten Duitsland door gerenommeerd regisseur die veelzijdige visie op innerlijke dilemma's van de DDR paart aan eigenzinnig gebruik van filmische middelen. Oostduitse chemicus besluit aan vooravond van de bouw van De Muur te vertrekken naar West-Berlijn. Zijn geliefde blijft thuis. ARD, 0.50-2.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Flip van Duijn – zoon van Annie M.G. Schmidt – over de muzikale theatervoorstelling Pluk van de Petteflet waarvoor hij de tekst heeft geschreven. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldend kunstenaar Billha Zussman in Amsterdam een ontmoeting met de schrijvers Ivo Michiels en Tom Lanoye over hun `schrijversperformance' Kleine Oorlog.Verder de hedendaagse folk-vertolkers Fern Knight en Matt Everett. 747AM, 22.02-24.00u.