Supporters bestormen stadhuis

Politiek Maastricht geeft profclub MVV geen euro meer. Dat leidde gisteravond tot rellen in de Maastrichtse binnenstad. Twee agenten raakten gewond, negen supporters werden gearresteerd.

Half negen gisteravond: terwijl een raadscommissie zich buigt over de financiële perikelen van profclub MVV, proberen zo'n dertig heetgebakerde supporters het stadhuis van Maastricht binnen te dringen. De bestorming, aan de achterzijde, mislukt doordat politiemannen de wapenstok ferm hanteren. Twee agenten raken gewond, de schreeuwende aanvallers deinzen voorlopig terug.

Na een vrijwel unanieme afwijzing van verdere geldelijke steun door de Maastrichtse politiek, breken later op de avond rellen uit op de Markt. Betogers hebben het gemunt op burgemeester G. Leers, die via luidsprekers vanuit de raadszaal herhaalt wat hij eerder al verkondigde: us-MVVke krijgt geen euro meer van de gemeente en een aanpassing van het bestemmingsplan rondom stadion De Geusselt – MVV zou daar baat bij hebben – zit er niet in. Sinds 1985 heeft de gemeente MVV direct en indirect geholpen met 12,3 miljoen euro.

,,Boehh, boehh, weg met Leers'', klinkt het uit de mond van pakweg 250 aanhangers. ,,Leers is een Roda-mof'', krijgt de in Kerkrade geboren burgemeester ook naar zijn hoofd geslingerd. ,,Hij is een varken''. Aanhangers gooien met stenen en glazen in de richting van de mobiele eenheid, die met ongeveer 200 man aanwezig is. Negen mensen worden opgepakt door de ME, die het centrum volgens een politie-woordvoerder `blauw heeft geverfd'. Anders gezegd: de zwaarbewapende mannen en vrouwen met hun gepantserde voertuigen hebben de zaak redelijk onder controle, aldus de politie.

Maar de sfeer vlakbij het stadhuis, waar tal van ruiten zijn gesneuveld, blijft grimmig. Tegen tien uur waagt algemeen manager M. Franssen van MVV zich nog niet naar buiten. Terwijl de emotionele aanhang van zijn club hoorbaar is zegt hij ,,zeer teleurgesteld'' te zijn door het oordeel van de raadscommissie. ,,Leers vertelde laatst voor de televisie dat Maastricht economisch afglijdt. Waarom weert hij dan een grote tuinder en de exploitanten van zeker drie gokhallen in de buurt van de Geusselt? Die bedrijven willen MVV zo een miljoen euro geven.''

Daarmee zou MVV zijn gered, vervolgt Franssen somber. Nu is het afwachten. Er heeft zich een club van dertig bedrijven gemeld, die die de komende drie jaar in totaal 1,5 miljoen euro in MVV wil steken. Maar de groep stelt wel als voorwaarde dat de gemeente de schuld van MVV (1,5 miljoen euro) aflost. Gemeenteraadsleden noemen die voorwaarden ,,onrealistisch''

MVV, dat zijn personeel, inclusief de spelers, al twee maanden geen salaris heeft betaald, zal vandaag vrijwel zeker in beroep gaan tegen het besluit van de KNVB de club geen licentie te verstrekken. Zodoende heeft MVV nog twee weken de tijd om ergens 1,5 miljoen euro vandaan te halen. Voor tv-camera's legt MVV-commissaris V. Gerardu om tien uur in het monumentale stadhuis uit dat de hoop voor MVV nog niet is vervlogen. Als de rasechte Maastrichtenaar Gerardu naar huis wil gaan, wordt hij bij de uitgang met glazen en stenen bekogeld. De `ring' ME'ers kan niet voorkomen dat hij aan het hoofd gewond raakt.

Gerardu vlucht terug het stadhuis in. De politie besluit geen risico te nemen en de daar nog aanwezige zestig politici, ambtenaren en toehoorders tegen twaalven per politiebusjes af te voeren. Burgemeester Leers en de wethouders hebben sinds gisteravond politiebescherming. Leers spreekt over een ,,triest moment voor de democratie in Maastricht''.

De burgemeester zei vanochtend dat hij de situatie ronduit als bedreigend had ervaren. ,,Het was heel kritiek toen supporters een aanval op de achterdeur van het stadhuis deden. Dit is Maastricht onwaardig. Ik hoop dat de emoties snel wegebben.'' Hij hoopt op een landelijke discussie over de betrokkenheid van gemeenten bij het betaald voetbal. Leers: ,,Het kan toch niet zo doorgaan dat gemeenten met miljoenen een commerciële bedrijfstak overeind houden? Die discussie moeten we met elkaar eens voeren, maar dan zonder emoties.''

Leers is een van de weinige lokale bestuurders in Nederland die zich zo hard opstelt tegen ongebreidelde steun voor voetbalclubs. Daarvoor ontving hij gisteren, tussen alle hatemail (`Leers, rennen, rennen'), ook blijken van waardering. Een daarvan was van de burgemeester van Venlo, J. Schrijen, die Leers' volharding prees.

    • Joep Dohmenen Guido de Vries