Sars: weinig effect op cijfers

De Chinese productie van exportgoederen is in de maand april met 28,8 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Chinese Nationale Bureau voor de statistiek vandaag. De algehele industriële productie steeg in dezelfde maand met 14,9 procent tot 39 miljard dollar (34 miljard euro).

Als de gegevens kloppen, dan heeft de uitbraak van de besmettelijke longziekte sars tot nu toe zeer weinig effect gehad op de industriële sector, die goed is voor 54 procent van de totale Chinese economie.

Economen tekenen daarbij wel aan dat, als sars heeft geleid tot minder orders uit het buitenland, het effect daarvan toch pas met enige vertraging zichtbaar wordt in de productiecijfers.

De Britse zakenkrant Financial Times wees er bovendien eerder op dat China's economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar mogelijk aanzienlijk hoger heeft gelegen dan de officieel gerapporteerde 9,8 procent. Het kan daarmee zijn dat de nu gemelde cijfers over de maand april wel degelijk kloppen, maar dat tegelijkertijd toch sprake is van enige sars-invloed: zonder sars zouden de cijfers over de economische groei mogelijk nog hoger zijn uitgekomen.

Experts wijzen erop dat buitenlandse bedrijven nieuwe investeringen in China misschien uitstellen, maar dat het onwaarschijnlijk is dat dit ook tot afstel zal leiden: de combinatie van ruim voorradige goedkope arbeidskrachten en een groeiende afzetmarkt in China zelf is volgens hen op den duur te aantrekkelijk voor westerse bedrijven om blijvend van investering af te zien.

Wel hard getroffen door de crisis rond sars is de dienstensector, die goed is voor 27,7 procent van de totale Chinese economie. Niet alleen luchtvaartmaatschappijen, hotels, reisbureaus en andere bedrijven in de toeristenbranche krijgen zware klappen, ook de detailhandel loopt hierdoor aanzienlijke schade op.