Recessie maakt weinig indruk

De tweede recessie binnen twee jaar zorgde vanochtend voor weinig paniek op de Nederlandse beurs. Beleggers wisten al dat het slecht gaat met de economie. Dat er zowel eind 2001 als de afgelopen twee kwartalen volgens de jongste cijfers van het CBS sprake was van een recessie – twee achtereenvolgende kwartalen van krimp – deed daar weinig aan af.

Wel was de Amsterdamse beurs de enige beurs in Europa die overwegend rood was gekleurd. Rond het middaguur noteerde de toonaangevende AEX-index een punt lager op 281. De belangrijkste indices in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden aan het begin van de middag iets hoger.

Uitgever Wolters Kluwer bungelde in Amsterdam onderaan met een verlies van 14,3 procent op 9,77 euro na de winstwaarschuwing van een dag eerder. Wolters Kluwer sleurde met zijn onheilstijding over de uitgeversmarkt ook branchegenoot Reed Elsevier mee. Reed Elsevier zakte ruim 2 procent.

Op de beursvloer ging ook veel aandacht uit naar ING, dat een daling noteerde van 1,2 procent naar 14,18 euro. ING maakte voorbeurs een flink lagere winst bekend over het eerste kwartaal, mede als gevolg van de beursmalaise. Collega's uit de financiële wereld stonden nagenoeg allemaal op winst. Alleen Aegon noteerde vanochtend een klein koersverlies.

Bovenaan de AEX-index prijkte LogicaCMG met een winst van 9,4 procent op 1,86 euro. Het automatiseringsbedrijf wist beleggers gerust te stellen door vast te houden aan zijn eerder uitgesproken verwachting dat het aan het einde van dit jaar op zijn minst quitte zal draaien.

Bij de middelgrote bedrijven behoorde voedingsconcern Wessanen tot de grote verliezers. Het aandeel zakte met ruim 5 procent naar 5,50 euro. Het bedrijf werd door beleggers nog afgerekend op een winstwaarschuwing die gisteren de deur werd uitgedaan.

Deutsche Telekom was de grote winnaar in Frankfurt. Het telecomconcern presenteerde onverwacht zijn eerste kwartaalwinst in bijna twee jaar en ging 4,5 procent in koers omhoog. De Duitse staalfabrikant ThyssenKrupp profiteerde van solide resultaten (plus 2,3 procent).

In de Europese valutahandel verloor de euro licht terrein. De munteenheid kostte vanochtend 1,1475 dollar tegen 1,1495 op woensdagavond.