Politiespreekuur

Nederland telt zo'n achthonderd buurthuizen. De Achterpagina bezoekt er deze week elke dag één. Vandaag het spreekuur van een Tilburgse wijkagent.

Gek wordt hij ervan. Zes keer per dag gaat de zoemer van de pal naast zijn aanleunwoning gelegen basisschool en elke keer zit hij rechtop in zijn stoel. ,,Mag een mens van 82 de laatste uren die hem nog resten misschien een beetje rust?'' En dat is nog niet alles. De kinderen van de school scheppen ook zand uit de zandbak, zo door het schoolhek de oprijlaan van het bejaardencentrum op. ,,Iedere dag vegen we het op, maar de volgende dag ligt het er weer. En de school doet er niks aan.''

De 82-jarige Tilburger komt – niet voor de eerste keer – zijn beklag doen bij de wijkagent. Die belooft verbetering: hij gaat meten of de zoemer niet te hard staat. En hij gaat ook weer eens praten met het schoolhoofd. Tevreden verlaat de Tilburger het spreekuur.

,,Mensen komen soms met heel kleine probleempjes op het spreekuur. Maar voor die mensen zelf zijn die dingen ongelooflijk belangrijk'', zegt Twan van Gestel, wijkagent in Broekhoven, Fatima en Jeruzalem, drie `bekende' volkswijken van Tilburg met `typische grotestadsproblemen'. ,,We hebben hier veel drugscriminaliteit, auto-inbraken, burenruzies, en bij veel mensen staan er hennepplanten op zolder.''

Van Gestel houdt elke woensdag spreekuur in buurthuis De Kubus, om de politie een `gezicht' te geven in de wijk. ,,De politie is heel lang te anoniem geweest. Een beetje rondrijden, raampje open, raampje dicht. Dat werk. Nu heeft elke wijk een eigen wijkagent, als vast aanspreekpunt. Dat werkt veel beter.'' De wijkagent van nu is niet meer de bromsnor van vroeger, maar iemand die vroegtijdig problemen in de wijk signaleert. ,,Veel zaken zouden zonder wijkagent pas ontdekt worden als ze geëscaleerd zijn. Dan neem ik het op de koop toe dat er ook af en toe iemand met iets kleins op het spreekuur komt.''

Want er komen ook mensen met serieuze zaken. Zoals de oudere vrouw die, trillend van de zenuwen en met een snik in haar stem, vertelt dat ,,die van het jonge stelleke naast mij'' zijn vrouw mishandelt. ,,Als hij 's nachts thuiskomt en hij heeft gedronken, dan gaat het er hard aan toe. Het arme kind schreeuwt alles bij mekaar.''

Ze loopt er al een tijdje mee rond. ,,Ik kan er niet van slapen en ik ben bang voor de weekenden, want dan gebeurt het meestal.'' Van Gestel geeft haar het advies om onmiddellijk 112 te bellen, als het weer aan de gang is. ,,De politie kan alleen iets doen als die mevrouw zelf aangifte doet, of als we meteen ter plaatse zijn.''

De laatste bezoeker vandaag is `een bekende van de politie'. Een jonge vrouw die komt klagen dat haar buurvrouw de auto op de stoep parkeert. ,,Als ik dat zie, krijgt ze een bekeuring'', zegt Van Gestel. ,,Ja, maar jij komt toch nooit'', reageert ze. ,,O nee? Ik heb jullie laatst nog bekeurd omdat jullie een fout geparkeerde aanhanger als afvalbak gebruikten.''

,,Da's waar.''

,,En als je vriend doorgaat met afgewerkte olie op de stoep te gooien, dan krijgt hij daar binnenkort ook een bekeuring voor.''

,,Ja maar die haal ik eraf met de hogedrukspuit.''

,,Dat is een milieudelict. En jullie mogen ook niet de hele avond lawaai maken en af en aan rijden met brommers. Daar klaagt de hele buurt over.''

,,Ja maar dat zijn allemaal ouwelullen.''

,,Toch mogen jullie geen overlast bezorgen.''

,,Ja, maar dat probeer ik toch.''

,,Als jij daar nou voor zorgt, dan kom ik binnenkort een keer een bak koffie bij jou drinken.''

,,Echt? Dè vind ik nou 's gezellig!''