Petacchi weer rapper dan Cipollini in Giro

De ritzege van de Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi betekende gisteren opnieuw een tegenvaller voor zijn landgenoot Mario Cipollini. De wereldkampioen wil in de Giro d'Italia het record van Alfredo Binda verbeteren. Deze Italiaanse campionissimo won vóór de Tweede Wereldoorlog 41 etappes in de Giro. Cipollini staat op veertig dagprijzen. Hij werd gisteren in de straten van Catania verrast door de kleinere Petacchi die hem onder het finishdoek enkele centimeters voorbleef.

Petacchi behaalde zijn tweede ritzege in de Giro. Nadat de sprinter van Fassa Bortolo zaterdag de openingsetappe won en sindsdien in het bezit raakte van de roze leiderstrui, was hij in de vijfde etappe weer de snelste. Petacchi beleeft een sterk voorseizoen en behaalde al acht dagzeges. Hij won in februari in Spanje de Trofeo Luis Puig. In maart behaalde hij ritzeges in de Ronde van Valencia en Parijs-Nice. Vorige maand won hij drie etappes in de Ronde van Aragon. Cipollini won dit wielerjaar alleen twee etappes in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

De vijfde etappe op het eiland Sicilië was kenmerkend voor het koersverloop in de Giro. De eerste drie uur kwam het gemiddelde niet boven de 30 kilometer. Pas bij de enige serieuze klim kwam er enige beweging in het peloton. De Colombiaan Freddy Gonzalez en de Spanjaard Ignacio Gutierrez trokken ten aanval. Het leverde hun bergpunten op, een maximale voorsprong van drie minuten, maar ze kregen nooit uitzicht op de ritzege.

Onder aanvoering van de ploegen Fassa Bortolo (met kopman Petacchi) en Domina Vacanze (met kopman Cipollini) werd het verschil in de finale snel kleiner. Na de hergroepering kreeg Petacchi in de massasprint uit het wiel van Cipo's meesterknecht Lombardi de koppositie kreeg opgedrongen, leek de evenaring van het record van Binda een kwestie van seconden.

De wereldkampioen faalde echter en heeft vandaag op de eerste rustdag stof tot nadenken. Petacchi verdiende twintig bonificatieseconden en vergrootte zijn voorsprong in het algemeen klassement op zijn landgenoot Stefano Garzelli tot 49 tellen.